Danilo Ikodinovic i Aleksandar Vucic
Danilo Ikodinović i Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Danilo Ikodinović, proslavljeni vaterpolista, a sada član Narodne stranke, oglasio se na Tviteru povodom novog praznika, Dana srpskog jedinstva, slobode i pravde. U objavi koju je upotpunio fotografijama, istakao je licemerje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je srpsku zastavu slavio i u vreme devedesetih i dvehiljaditih, dok je Vučić još uvek pozivao na ubijanje muslimana sa skupštinske govornice.

„Dok je AV sa govornice Skupštine ubijao 100 Muslimana za jednog Srbina, nosio gajbe piva Šešelju i Tomi, ‘99 se useljavao u stan koju mu je dala država dok je trajalo bombardovanje Srbije, moji drugari i ja smo ponosno voleli i nosili zastavu. Gamad da mi priča o zastavi! Mrš“, napisao je Ikodinović na Tviteru.

Podelio je i svoje sportske fotografije sa terena, na kojima se vidi da se veseli držeći srpsku zastavu.

U Srbiji i Republici Srpskoj danas se, drugu godinu za redom, obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i pravde. Građani ovaj novi državni praznik provode radno. Državne zastave, s druge strane, vidimo na svim javnim institucijama i preduzećima, a zbog najavljenih proslava dobar deo Beograda ponovo će biti blokiran kasnije tokom dana.

PROČITAJTE JOŠ

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji se simbolično proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske izneta je u javnost nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, da bi mesec dana kasnije ona i ozvaničena.

To bi trebalo da znači da će državni organi držati istaknutu državnu zastavu, a isto će učiniti i pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe (škole, bolnice, javna preduzeća…), koji su inače dužni da svakodnevno ističu narodnu zastavu.

Više javnih funkcionera pozvalo je građane da i oni na svojim terasama i prozorima okače srpske zastave. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozvao je “naše” građane, gde god da oni žive, da 15. septembra istaknu zastavu Srbije. On je čak naveo da kada to učine, uslikaju zastave ili snime i okače na društvene mreže i “ponose se time”.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o izborima

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare