Milanko Šekler, Printscreen/Nova S
Milanko Šekler, Printscreen/Nova S

Mikrobiolog i virusolog Milanko Šekler izjavio je da postoji pasivnost političkih partija kada se radi o promociji vakcinacije i podsetio da je predlagao političkim partijama da pozovu svoje glasače da se vakcinišu, ali da niko nije odgovorio.

„Pri tome, ima nekoliko stranaka koje otvorenim antivakserskim stavovima sebi obezbedjuju cenzus na narednim izborima po cenu života birača. Ne bi me čudilo da su se njihova rukovodstva i predstavnici vakcinisali“, kazao je Šekler za list Danas.

On je rekao da ne zna zbog čega nije uvedena epidemiološka mera da za ulaz u zatvorene objekte i odlazak na masovna okupljanja treba priložiti dokaz o vakcinaciji, preležanom virusu, ili negativan test na virus.

„Kada se govori o uvodjenju ovakvih propusnica, ističe se da bi se na taj način diskriminisali nevakcinisani. Ali pogledajte uslove koji postoje za pušače. Oni koji kupe cigare legalno, na trafici, plate sve poreze, ako odu u kafić gde nije dozvoljeno pušenje, ne mogu da zapale cigaru. Nije im dozvoljeno da svojim dimom ugrožavaju one koji su nepušači“, kazao je Šekler.

On je upitao zašto se na isti način ne posmatraju osobe koje nisu primile vakcinu, i mogu da šire virus drugima oko sebe.

Šekler je rekao da je potrebno što više približiti mogućnost vakcinacije mladima, medju kojima najveći broj nije vakcinisan, a kako je rekao, on bi ispred splavova i stadiona postavio mobilne vakcinalne punktove i dozvolio ulaz onima koji se vakcinišu.

„Omogućio bih i besplatno testiranje pre vakcinacije, a oni koji su negativni i prime vakcinu mogli bi da udju. Siguran sam da bi to povećalo broj vakcinisanih“, naglasio je Šekler.

On je kazao da niko ne voli da prima vakcinine ili injekcije, ali da se to čini zbog koristi, kao što se iz istog razloga ide i kod zubara iako to nije prijatno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar