Džejmi Šej
Džejmi Šej Foto: Eric Lalmand / Zuma Press / Profimedia

Portparol NATO u vreme agresije Severnoatlantske alijanse na SR Jugoslaviju 1999. godine Džejmi Šej izjavio je da je članstvo Kosova u tom vojnom savezu moguće, prenosi Ekonomija onlajn.

On je u intervjuu za RTK istakao da je uslov za to da se reši pitanje priznavanja Kosova od četiri članice NATO, koje to još nisu učinile.

Šej je pohvalio činjenicu da je Kosovo, za razliku od Srbije, stalo na stranu evropskih zemalja, uvodeći sankcije Rusiji i dodao da ukoliko Srbija želi da uđe u Evropsku uniju, moraće da se ponaša kao evropska zemlja.

„Mi veoma dobro znamo da je Rusija uložila napore da poveća uticaj u regionu. Poslednjih godina to smo videli u bliskoj saradnji između Rusije i Srbije, zatim i sa Vučićem koji je odbio da podrži sankcije EU. Ako želite da uđete u EU, morate da počnete da se ponašate kao evropska zemlja i da pokažete solidarnost sa evropskim partnerima“, kazao je Šej.

Dodao je da ne vidi opasnost da bi sukob u Ukrajini mogao da se proširi na Zapadni Balkan, ali je istakao da bi trebalo obratiti pažnju na eventualne pokušaje Rusije da destabilizuje region.

„Videli smo uticaj Rusije i na Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Obično imamo problema u BiH u organizaciji izbora i ostalog. Iako ne vidim da sukob može da se proširi na Zapadni Balkan, moramo biti oprezni u razumevanju napora Rusije da odgovori na međunarodne sankcije“, upozorio je Šej, prenosi Kosovo onlajn.

****

BONUS VIDEO: Tatjana Lazarević: Kosovo u kampanjuli za NATO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare