Foto: Beta/Amir Hamzagic, N1

Glavni zastupnik automobila "škoda" u Srbiji je firma "Auto Čačak". Iz škodinih vozila izašli su SNS batinaši u Šapcu koji su napali demonstrante, a iz njih izlaze i državni funkcioneri i službenici, direktori javnih preduzeća, pripadnici BIA, vojske...

Šabac nije prvi primer zloupotrebe državnih resursa za potrebe stranke. Službena vozila članovi Srpske napredne stranke koristili su i u Lučanima tokom lokalnih izbora koji su u tom mestu održani prošle godine.

Organizacija CRTA podnela je krivične prijave protiv NN izvršioca iz gradskih uprava Novog Sada, Pančeva i Šida, kao i više javnih komunalnih preduzeća iz tih gradova kao i Vršca i Vrbasa za krivično delo zloupotrebe službenog položaja i korišćenja službenih automobila.

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je ove krivične prijave, bez objašnjenja šta su vozila javnih preduzeća radila u Lučanima taj dan.

Kako stoje stvari službena vozila iz kojih su izašli huligani korišćena su i u Šapcu. Ono što je sigurno jeste da bar jedno vozilo koristi gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić iz SNS. Sva vozila su marke „škoda“ a glavni zastupnik u Srbiji je „Auto Čačak“.

Škode za MUP, BIA, Grad Beograd…

Kompanija „Auto Čačak“ dobro je poznata srpskoj javnosti. Reč je o firmi koja je nabavljala službena vozila za državne organe, a najviše za Ministarstvo unutrašnjih poslova, posebno u periodu kada ga je vodio Nebojša Stefanović. Ti automobili su nabavljani direktnom pogodbom i uz oznaku tajnosti.

Foto: N1, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Tako je 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke „škoda“ i taj posao je proglašen tajnom.

Kako su mediji pisali, Vlada Srbije je prethodno donela Zaključak kojim je ta nabavka označena kao poverljiva, zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Ta firma je inače u vlasništvu Milenka Kostića, biznismena bliskog naprednjacima.  On je bio šef Milunu Todoroviću, gradonačelniku Čačka iz redova SNS, koji je pre dolaska na tu funkciju bio direktor u njegovoj firmi.

U 2018. Stefanović uručio 300 vozila kriminalističkoj policiji

Inače, sredinom novembra 2018. tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović svečano je uručio oko 300 vozila različitih modela pripadnicima kriminalističke policije.

Nije poznato pod kojim uslovima, od kojih firmi i po kojim cenama su ti automobili nabavljeni.

Škode nabavljene i 2019.

Kako je portal Nova.rs pisao, Ministarstvo unutrašnjih poslova je i u 2019. godini kupilo automobile u vrednosti od čak 1,45 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra.

Nova vozila MUP je tada nabavio preko sedam dobavljača, a ubedljivo najviše novca, oko 8,1 miliona evra, od ovog posla dobio je upravo „Auto Čačak“.

Sličnu praksu Stefanović je nastavio i u Ministarstvu odbrane, pa je posle nepuna dva meseca po dolasku u taj resor bez raspisivanja tendera kupio automobile čija je cena tajna.

Posao je i ovog puta dobila firma “Auto Čačak”.

Bonus video: Incidentu Šapcu – SNS aktivista bagerom na demonstrante

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare