Jovo Bakić, Foto:Vesna Lalić

Socijaldemokratska unije (SDU) promeniće ime na sledećem Kongresu stranke u Partiju radikalne levice, saznaje Nova.rs.

Predlog o promeni imena donet je na sednici Glavnog odbora SDU održanoj 12-13. jula.

Glavni odbor SDU usvojio je, između ostalog, i predlog novog programa Deklaracije o radničkim pravima kao programskog dokumenta, kao i predlog novog Statuta sa nekoliko izmena.

Neke od predloženih izmena su promena imena Socijaldemokratska unija u Partija radikalne levice, promena programskih ciljeva stranke, promenom naziva Socijaldemokratske omladine u Radnička omladina, kao i Foruma žena u Front žena.

Dvanaesti Kongres SDU biće održan 9. avgusta u Radničkom domu „Svetozar Marković“ u Novom Sadu. Kongres će, u skladu sa Statutom, imati izborni karakter.

Povodom ove informacije pozvali smo člana SDU, sociologa Jovu Bakića koji je za portal Nova.rs rekao da će o svim promenama u toj stranci govoriti posle Kongresa.

Bakić je i ranije u medijima govorio da će ta stranka promeniti statut i ime, a jedna od opcija je bila Radnička partija.

Iako su kongresi partije, na kome su trebali da budu promenjeni Statut i ime SDU i izabrano novo predsedništvo, bili zakazani u februaru, odnosno martu, koronavirus je sve odložio.

Socijaldemokratska unija, inače, nije učestvovala na parlamentarnim republičkim izborima jer, prema njihovoj oceni, nisu postojali uslovi za fer izbore.

SDU je politička partija nastala 1996. godine izdvajanjem iz Građanskog saveza Srbije, posle odluke te stranke da stupi u koaliciju „Zajedno“. Predsednik SDU tada je postao Žarko Korać. Na Kongresu SDU  2016. godine u Beogradu, za novog predsednika stranke izabran je Ivan Zlatić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar