Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas od predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da odgovri na koga misli kada, govoreći u množini, pita "gde mi da izvezemo oružje" i "kakve veze ima opstanak domaće namenske industrije sa privatnim poslovima" finansijera SNS.

U saopštenju SDS podseća da je reagujući na jučerašnju konferenciju za novinare predsednika te stranke Borisa Tadića, Vučić povodom činjenice da je Srbija odobrila izvoz oružja u Jermeniju upitao javnost ”kome mi da izvozimo oružje i kako da opstane naša namenska industrija?”.

„Budući da je oružje izvezla privatna firma Slobodana Tešića, finansijera SNS, postavljamo pitanje Aleksandru Vučiću na koga onda misli kada licemerno u prvom licu množine pita – gde mi da izvezemo oružje i kakve veze ima opstanak naše namenske industrije sa privatnim poslovima finansijera njegove stranke, čija firma gotovo po pravilu prisvaja najveći deo profita i to upravo na uštrb srpske namenske industrije?“, navodi SDS.

Stranka ukazuje kako je nakon dve nedelje ćutanja o toj temi Vučić i sam priznao da je bila greška izvoz naoružanja u zemlju koja je u sukobu sa strateškim partnerom Srbije.

„On je nastavio da neistinama i skretanjem teme brani privatne finansijske interese finansijera SNS. Naime, Vučić nije ni pomenuo Slobodana Tešića, a umesto što je izneo navodnu brigu za namensku industriju i interes države, trebalo bi da objasni zbog čega se privileguje Tešićeva privatna firma, upravo na račun opstanka naše namenske industrije i ko će odgovarati za ono što i sam priznaje kao grešku“, navodi u saopštenju SDS.

Od Vučića SDS traži i odgovor zbog čega oružje ne izvozi državna kompanija „Jugoimport“ i zbog čega je izvoz oružja gotovo u potpunosti prebačen na privatnu firmu Slobodana Tešića, čime je takođe oštećen upravo državni budžet i naša namenska inadustrija.

„Takođe Vučić godinama ne odgovara na naše pitanje na osnovu čega je Slobodan Tešić, koji je do 2013. bio na crnoj listi UN, preko noći dobio diplomatski pasoš i time status predstavnika Srbije u svetu?“, naglašava SDS.

Stranka ocenjuje kako iza Vučićeve navodne zabrinutosti za namensku industriju, zapravo, stoji privilegovanje privatnih firmi upravo na štetu državnih kompanija koje se bave prizvodnjom oružja, ali i njegovim izvozom, kao i razvojem namenske industrije.

„Dokaz za to je i činjenica da za isti izvoz oružja državne kompanije ne dobijaju odobrenje nadležnih ministarstava, za razliku od privatne firme Slobodana Tešića. Dok Vučić navodno brine o porodicama zaposlenih u našoj namenskoj industriji, na njihov račun privileguje se privatna firma finansijera SNS zarad njegovog ličnog profita, koji se meri milionima evra“, ističe SDS.

Ta stranka smatra da se, ako izvoz u Jermeniju nije zakonski upitan s aspekta međunarodne zabrane izvoza oružja u tu zemlju, očigledno radi o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem i da bi „nadležne institucije trebalo hitno da pokrenu istragu protiv Aleksandra Vučića i svih nadležnih državnih funkcionera koji učestvuju u ovom očiglednom višegodišnjem krivičnom delu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare