Novinar Jakša Šćekić za "Probudi se" ocenjuje da je nedostatak kulture dijaloga jedan od najvećih problema našeg društva, da je Aleksandar Vučić jedini koji zna ko će biti sledeći premijer kao i da je Dragan Đilas jedini koji ekonomski i politički može da preživi bojkot.

Novinar Jakša Šćekić je, komentarišući teme kojima se bave domaći mediji, ocenio da može da se spekuliše o tome ko ima kakve šanse da stane na čelo Vlade Srbije posle izbora, ali da samo Aleksandara Vučić zna ko će biti premijer.

Šćekić smatra da je izbor Ane Brnabić za tu funkciju bio „interesantan izbor“, i to uporedio sa organizacijom izložbe Marine Abramović. Prema njegovom mišljenju, oba poteza donela su poene vlastima u Srbiji u određenim krugovima u inostranstvu.

Šćekić, međutim, smatra da su sve dnevne teme kojima se domaći mediji ovih dana bave u suštini „nadgradnja“, a da se zaboravlja da su „temelji društva“ nesigurni.

Kao primere je naveo situaciju da u 21. veku katastar ne radi kako treba, da ljudi masovno telefoniraju dok voze i – a to je posebno istakao – da „ogroman stepen agresije isijava sa malih ekrana“.

Sve tri stvari, prema njegovom mišljenju, ukazuju na to da država i njene institucije ne funkcionišu kako treba, a prisustvo agresije u javnom životu povezao je sa nedostatkom kulture dijaloga i pogrešnim shvatanjem demokratije kao sistema u kome „možeš da pričaš i radiš šta hoćeš“.

Kao primere „srpskog shvatanja dijaloga“ naveo je, između ostalog, sinoćnje izdanje „Utiska nedelje“, ali i „neukusnu“ opasku koju je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković uputila Igoru Juriću, ocu ubijene Tijane Jurić.

Šćekić se osvrnuo i na predizbornu kampanju koja je u toku, rekavši da u našoj zemlji predizborna kampanja kreće dan pošto se završe izbori, i da je to „način na koji Aleksandar Vučić vodi kampanju“.

„Svaka vlast ljulja čamac u kome sedi, na svoju korist. Setimo se da je Slobodan Milošević uvek hapsio svoje ministre pred izbore“, rekao je Šćekić odgovarajući na pitanja o agresivnom rečniku u kampanji, uključujući i „duel“ Vučić – direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Osvrćući se na odluku Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde da raspusti beogradski odbor na čijem čelu je bio Marko Bastać, Šćekić je rekao da o Đilasu ima visoko mišljenje kao biznismenu, ali da smatra da se kao političar nije najbolje snašao.

Ipak, u kontekstu izbora, ocenio je da je Đilas jedini koji ekonomski i politički može da preživi bojkot.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare