Sukob Trifunovića i Radulovića u Utisku nedelje
Foto: Nova S

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i predsednik Dosta je Bilo Saša Radulović žestoko su se večeras raspravljali u emisiji "Utisak nedelje" oko toga ko je za koga prikupljao potpise za predstojeće parlamentarne izbore.

U emisiji se povela diskusija da li je tačno da je jedini način da stranke skupe 10.000 potpisa potrebnih za učestvovanje na izborima da im pomogne Aleksandar Vučić.

Radulović je rekao da je Dosta je bilo jedini koji je samostalno skupio potpise, a da je svima ostalima u tome pomogla vlast, na šta je Trifunović burno reagovao.

Na pitanje gde je skupljao potpise, Trifunović je odgovorio: „Na ulici, hoćete da vam pokažem snimke. U Kosovskoj 8, Zelenom vencu 2…“.

Sergej Trifunović Utisak nedelje
Foto: Nova S

Radulović je zatim upitao gde je najviše skupio potpisa i na kojoj opštini, ali Trifunović nije znao da mu odgovori.

Lider PSG je zatim optužio Radulovića da je danas poslao svoje ljude u RIK da proveravaju njihove potpise.

„Šta ste pronašli tamo?“, upitao je Trifunović, ponovivši da je potpise lično skupljao na ulici i odbacio optužbe da je to za njih “ radio Aleksandar Vučić“.

Pošto nije znao da odgovori na kojoj opštini je PSG skupio najviše potpisa, Radulović je naveo:

„Najviše potpisa skupili ste na Novom Beogradu i to 5.002 potpisa, na svakih dva minuta za osam dana vam je dat potpis, a na toj opštini i ne idete na izbore“.

Zatim, nastavio je da nabraja Radulović, „na Čukarici ste skupili 1.200, a ne izlazite na izbore na Čukarici, preko 1.000 u Novom Sadu a ne izlazite tamo na izbore, u Šidu preko 500 potpisa“.

„To je gnusna podmetačina i laž“ rekao je Trifunović, dodajući da on nije proveravao Radulovića u RIK-u, kao on njega.

„Vidim da se Dosta je bilo dosta bavi drugim ljudima“, dodao je Trifunović.

Radulović je ukazao da je „vlast prikupljala potpise svima osim Dosta je bilo“, napominjujući da će to i dokazati.

„Ja imam tačno za svaki dan i lokaciju gde smo prikupili potpise oko 100, 120 na dan“, rekao je lider Dosta je bilo.

Sasa Radulovic Utisak nedelje
Foto: Nova S

Trifunović mu je na to odgovorio da to možda on može da skupi 100 potpisa na dan ali da on, kako je rekao „prebacuje normu“ i naveo da je „na Zelenom vencu sa Srbijankom Turajlić skupio 280 potpisa“.

Na pitanje Olje Bećković zašto se Dosta je bilo fokusira na PSG, a ne na Aleksandra Vučića, Radulović je odgovorio da se ne fokusira na PSG nego na čitav sistem prikupljanja potpisa, odnosno način na koji pojedine stranke dolaze do potpisa.

„Ako ne prikupite potpise samostalno nego vam Zavetnici za dva dana prikupe preko 10.000 potpisa, pa vam Šapićev ‘Spas’ na Vračaru prikupi potpise, građani zaslužuju to da znaju“, rekao je Radulović.

Nakon rasprave kada je Bećković najavila reklame, produkcija je slučajno ostavila uključen zvuk iz studija pa smo mogli da čujemo kako Trifunović vređa Radulovića.

„Vi ste lažovčina ozbiljih razmera“, rekao je Trifunović, na šta mu je Radulović rekao: „Sram vas bilo“.

O bojkotu

Govoreći o odluci da na izbore ipak izađe, iako je ranije zastupao stav da izbore treba bojkotovati, Radulović je rekao da je ranije govorio da je bojkot sredstvo da se dođe do cilja a to su pošteni izbori, ali kada se SZS rasprao bojkot je izgubio smisao jer ne može da postigne cilj.

„Bili smo uz bojkot dok on nije počeo da se raspada… Cilj bi mogao da se postigne da je cela opozicija, Savez za Srbiju, PSG, DJB bojkotovali izbore. Tada bi izlaznost bila ispod 40 odsto. Bojkot je izgubio smisao obzirom da ne može da postigne cilj. Ja razumem ljude koji žele“, rekao je Radulović.

Trifunović je rekao da se odlučio za izlazak na izbore nakon maltertitranja građana tokom vanrednog stanja zbog korone, kada se videlo „šta se dešava kada Vučiću date kompletnu vlast u ruke“.

„Ja sam ušao u politiku pre nekih 15 meseci. Ušao sam ponižen. Ja se ponižavam već 15 godina i tukli su me i polivali vodenim topovima. Najviše sam ponižen kad je došla ekipa DOS-a, ja sam otišao u Ameriku, pa sam se vratio i video da je krenulo survavanje. Trebalo je neko novo lice i pristao sam da to budem ja“, rekao je Trifunović.

„Promenio sam odluku zbog toga jer sabornici i saveznici sa kojima sam deset meseci raspravljao o tome kako je i koliko Vučić loš, nisu dali nijednu ‘mrvu’ nečega napred“, rekao je Trifunović, dodajući da je shvatio da sedi sa „gomilom bezidejnih likova“.

„Ne želim da dajem svoju potvrdu njihovoj agendi u kojoj treba da se desi ne znam šta. Da onemoća Vučić pa da ga oni sruše ‘nokautom’ na pitanju Kosova. To su gluposti“, zaključio je lider PSG.

Pored Trifunovića i Radulovića u „Utisku nedelje“ gost je bio i Đorđe Vukadinović urednik „Nove srpske političke misli“ i samostalni poslanik u Skupštini Srbije koji je rekao da je bojkot opasno oružje.

Djordje Vukadinovic Utisak nedelje
Foto: Nova S

 

„Navodio sam sve slabe tačke, koje sada neki ljudi pominju“, istakao je Vukadinović, dodajući da je izlazak na izbore pod ovakvim uslovima stvar lične procene i osećaja, a za njega „političko poniženje“.

Prema njegovim rečima, u parlament će ući „samo ko Vučiću treba“, a strankama i pokretima koji će učestvovati na izborima, „iako možda imaju najbolju nameru, raduje se samo Vučić“.

„Vučić ne želi da bude sam i radio je sve da namami kredibilne učesnike, da li mu je cilj da prođu svi nisam siguran ali je očigledno da ne želi da ostane sam sa Ivicom Dačićem“, rekao je Vukadinović.

On je dodao da je bojkot parlamenta sadašnjih članica SzS bio „greška“, ali da je to trenutno „najbolja opcija“ s obzirom da su izborni uslovi „šest puta gori nego što su bili“.

Pretnja bojkotom, kako kaže, davala je rezultate dok je bila kredibilna, odnosno mogla je da da više rezultata da je opozicija istrajala u tome.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare