Skupština Srbije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora uskoro će ući u skupštinsku proceduru, saznaje Nova.

Još u martu je prikupljeno više od 30.000 potpisa, koliko iznosi zakonski minimum da bi se narodna inicijativa našla pred narodnim poslanicima.

Građani su svoj stav rekli, prikupili su dovoljan broj potpisa da inicijativa bude u proceduri, stoga je sad na redu glasanje narodnih poslanika. Iako je su potpisani prikupljeni još u martu, čekali su se konačni rezultati izbora, ali i konstituisanje skupštine da ona i formalno mogla da bude pred poslanicima.

Budući da je zakonodavno telo konačno počelo sa redovnim zasedanjem, očekuje se da inicijativa uskoro bude pred poslanicima koji će pomemuti predlog prihvatiti i izglasati kao zakon, ili jednostavno odbiti.

Podsetimo, borba protiv iskopavanja bora i litijuma na teritoriji Srbije počela je pre više od godinu dana u celoj Srbiji. Građani su blokirali autoput, magistralne i lokalne puteve, te praktično paralisali zemlju.

Nakon toga doneta je odluka da se zaustavi dalja priča oko istraživanja bora i litijuma, o čemu predsednik Aleksandar Vučić neretko priča kao katastrofalnoj odluci. Iako su vainstitucionalni načini borbe završeni, od tada je krenula institucinalna bitka da se zabrani iskopavanje bora i litijuma.

Organizatori narodne inicijative za prikupljanje potpisa protiv iskopavajna bora i litijuma bili su inicijativa „Kreni-promeni“ i Savez ekoloških organizacija Srbije. Oni su obavestili javnost da je za 20 dana prikupljeno više od 32.000 potpisa.

Svojim potpisom inicijativu su podržali između ostalih i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, Dejan Bodiroga, Dragan Bjelogrlić, Zdravko Šotra, Svetlana Ceca Bojković, Zoran Kostić – Cane Partibrejkers, Danilo Dača Ikodinović, Vesna Čipčić, Tihomir Tika Stanić i brojne druge poznate ličnosti.

Bonus video: Da li nova ministarka diskretno najavljuje odmrzavanje aktivnosti kompanije Rio Tinto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare