Dok traju spekulacije oko toga da li će izbori biti održani do kraja godine ili tek na proleće, vlast još uvek nije donela konačnu odluku. Prema saznanjima Nove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da izbori budu u decembru, a osim toga razmatra i da spoji vanredne parlamentarne sa izborima u tri velika grada – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gradovima gde je podrška naprednjacima u padu. Kada je reč o izborima u drugim lokalnim sredinima, oni bi prema takvoj varijanti bili održani tek na proleće 2024. godine, kada je i njihov redovan termin uz redovne pokrajinske izbore.

Prema saznanjima Nove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno razmatra mogućnost da prihvati zahtev opozicije koja je zatražila vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine. On je to u nekoliko navrata izjavio u brojnim javnim obraćanjima, ali i naglasio da neće u potpunosti da prihvati sve zahteve opozicije, jer se ipak i vlast pita nešto.

Kako Nova saznaje od izvora bliskih SNS, Vučić, ali i sam vrh naprednjaka razmatraju mogućnost da se do kraja godine održe vanredni parlamentarni izbori, ali i vanredni izbori u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

To znači da bi se u takvom scenariju vlast opredelila da ide na odvojene lokalne i pokrajinske izbore naredne godine, kada je i redovan termin za njihovo održavanje.

„Vučić je stavio ovu opciju na sto, o tome se razmatra, ali još uvek nije prelomio. Svi čekamo da se vrati iz Njujorka i kaže kada se i da li ide na izbore. Ta opcija sa parlametarnim izborima i tri grada ozbiljno se razmatra, što nikog ne čudi jer je poznato kako SNS stoji u svaka od ova tri grada. Videćemo šta je plan za Kragujevac, ali je i cilj da se parlamentarni spoje sa gradovima gde je kritična podrška, da se napravi dobar efekat i tako se dobiju izbori u najvećim gradovima“, kaže izvor Nove blizak najvećoj stranci.

I naš izvor tvrdi da nije iznenađenje što se razmatra spajanje parlamenarnih i lokalnih u pomenuta tri grada, jer je tamo rejting naprednjaka lošiji nego u drugim manjim gradovima i opštinama. Zbog toga SNS ne želi da izgubi najveće gradove koji bi sutra predstavljali temelj, tj. bazu za dalji rast rejtinga opozicije.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Da je Beograd glavno uporište opozicije potvrđuju i sva relevantna istraživanja javnog mnjenja. Mesecima su u svim analizama istraživači javnog mnjenja ponavljali da je „pad“ Beograda najrealniji ali i da bi i tu trebalo da dođe do poklapanja nekoliko faktora kako bi se pobedila vlast SNS i SPS.

Situacija u Nišu je, čini se, još nepovoljnija po naprednjake. To potvđuju i Vučićeve posete gradu na jugu koje su postale učestale. Samo za sedam dana predsednik je tri puta bio u gradu na Nišavi, a poslednji put to je bilo 15. septembra prilikom praznika Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Kako je Nova pisala, razlog učestalog pojavljivanja Vučića u Nišu su pad rejtinga SNS, loši odnosi i više različitih struja u samoj stranci.

Zbog toga je pre gotovo dve nedelje u hotelu “Nais” održan sastanak naprednjaka iz centralne Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem.

Aleksandar Vučić Foto: Instagram/avucic

“Sastanak nije bio prijatan, trajao je nekoliko sati, a završen je posle ponoći. Predstavnicima SNS iz centralne Srbije je rečeno da pod hitno moraju da prestanu sa međusobnim sukobima, da ima puno različitih frakcija u stranci i da se to odslikava na situaciju na terenu, te da je poverenje građana ozbiljno poljuljano. Takođe, razgovaralo se i o tome što neki zaposleni u gradskoj upravi otvoreno podržavaju opoziciju”, navodi sagovornik Nove.

PROČITAJTE JOŠ...

U Novom Sadu rejting je nešto bolji, imajući u vidu da je lider SNS Miloš Vučević iz grada na severu države. Ipak, opozicija računa i na ovaj grad kao mesto gde bi trebalo da zabeleži povoljan rezultat.

O održavanju vanrednih izbora govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji „Hit tvit“.

On je istakao da je spreman da održi izbore do marta.

„Oni su rekli da žele izbore 4. marta, pred moj rođendan, hteli su da proslave moj rođendan još jednim porazom. Dakle, to znači do kraja ove godine. Znači tada bi bilo. Hteli su da kažu da budu raspisani za, ili pre toga. I sada kada se budu završile ove priče, ja ću im odgovoriti. Evo zakazaćemo izbore za četvrti mart ili za nedelju ranije“, rekao je Vučić i dodao da se u tom pismu navodi da „izbori mora da se raspišu do kraja godine“.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare