Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ne baš prijatna atmosfera vlada u crno-belim redovima pred nastavak finalne serije ABA lige u kojoj se sastaju Partizan i Crvena zvezda.

Klub sa Malog Kalemegdana ima prednost od 2-0, što znači i tri meč lopte, jer su crveno-beli uspeli da odbrane domaći teren i u grotlu Pionira slavili dva puta u tri dana – prvo sa 85:82, a onda sa 80:73.

Nije da sudijskih grešaka u oba meča nije bilo na obe strane, što je naravno rezultiralo nizom saopštenja i sudijskih ekspertiza posle odigranih utakmica, ali nije samo to bilo ono što je podiglo buru.

PROČITAJTE JOŠ:

U centru pažnje našao se i Aleksa Avramović, koji je imao odlično prvo poluvreme u prvom meču (10 poena), ali se tu zaustavio, te u drugom delu nije dao ništa. U drugoj utakmici Avramović na terenu nije bio ni deset minuta, a za to vreme postigao je sedam poena uz po skok i asistenciju.

Može da se diskutuje o tome da li je Avramović trebalo da igra više, pogotovo u drugoj utakmici, ali Željko Obradović je doneo odluku da ga duže drži na klupi i sada se to ne može promeniti. Videćemo da li će nešto drugačije biti u nastvaku serije, jer Aleksa je svakako igrač koji može da donese promenu, shvata šta je večiti derbi i zna sa kakvom energijom mora da igra.

Međutim, ono što je privuklo posebnu pažnju Partizanvih navijača, jeste Avramovićeva poruka posle druge utakmice.

„Razmišljamo o trećoj utakmici, pa da odigramo četvrtu i probaćemo da izborimo majstoricu. Ali samo da smo živi i zdravi, to mi je najvažnije. Videli smo šta je bilo sa Nikolom Topićem, mnogo mi je žao zbog njega, želim mu brz oporavak. Stvarno, to bih najviše voleo, da svi ostanemo živi i zdravi“, rekao je između ostalog bek Partizana.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Nije problem u tome što je Aleksa poželeo brz oporavak Topiću, već je veliki broj „grobara“ na društvenim mrežama negativno reagovao na poslednji deo poruke – „da svi ostanemo živi i zdravi“.

Iako bi u mnogim delovima sveta, takva poruka bila sasvim u redu, kod nas u Srbiji je malo drugačija situacija. Zvezda i Partizan nemaju baš zdravo rivalstvo, pa veliki broj navijača ne voli da čuje ovakve poruke iz tabora za koji navija. Ne zato što se nekome želi da ne ostane živ i zdrav (mada ima i toga i ne samo sa jedne strane), već zato što u ovakvim slučajevima, pogotovo kada vaš tim gubi, ne želite da čujete nikakve pomirljive poruke, nikakve blage izjave, nikakve miroljubive rečenice.

Sve mora biti na ratnoj nozi, samo u granicama sporta.

Tako je Aleksina poruka podelila Srbiju – na one koji su potpuno u miru sa onim što je izjavio i na one koji se ne slažu sa tim da takve izjave treba davati nakon poraza od najvećeg rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod većine „grobara“ mnogo bolje je prošla poruka Džejlina Smita, koji je najavio da će crno-beli „isprašiti zadnjice“ Zvezdinim igračima pred punom Beogradskom arenom.

Avramovićevu poruku neki su shvatili i kao neku vrstu predaje (iako ne treba tako), u fazonu „ma samo da smo živi i zdravi, nije bitna pobeda“.

Aleksa je iznad svega Srbin, košarkaš koga smo obožavali da gledamo prošlog leta u dresu reprezentacije, koja je osvojila srebro u Manili, pa zato niko ne treba da mu zamera ovakve izjave. Takođe, ono što se često zaboravlja kod nas, jeste činjenica da ovakve izjave ne znače da će se neko na terenu predati i da neće dati sve od sebe – siguran sam da Avramović i te kako želi da pobedi i odnese titulu u finalu.

Međutim, pokušaji pravljenja nekog zdravog rivalstva kod nas u Srbiji i uopšte na ovim prostorima često ne prolaze dobro, pa se tako i sada Aleksa našao u situaciji gde mu mnogi „grobari“ zameraju to što je uradio posle drugog poraza od Zvezde u tri dana, a petog u nizu i to ove sezone.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ne treba zaboraviti da kod nas često navijači zameraju igračima što na primer posle poraza i neuspeha nabace i poneki osmeh, što se pojave negde u javnosti, odu na kraći odmor ili sednu na piće ili ručak… Jednostavno, ako nema pobeda i trofeja, atmosfera odmah bude zategnuta, samo se traži način da se podgreje neka priča i sve zakuva, pa tako ni Aleksina poruka sada nije imala samo onu dimenziju koju je on želeo.

Naravno, da biste igrali na ovim prostorima, pogotovo u Zvezdi ili Partizanu, potrebno je da imate te vatre u sebi i svest da ne može sve da bude „normalno“ kao negde drugde u svetu. To sve sa sobom nosi mnogo posebnosti, ima i dobrih i loših strana, ali na kraju krajeva najbitnije je ono što vidimo na terenu i želimo da uvek bolji pobedi.

Čvrsto verujem da Avramovića neka izjava neće poremetiti u nameri da na terenu bude na 100% svojih mogućnosti, da pruži sve od sebe, da grize u odbrani i bude agresivan u napadu, a da li će to biti dovoljno za pobedu prvo ne zavisi samo od njega u Partizanu, a drugo pita se i Zvezda.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Verujte, nema ništa loše u tome samo pružiti ruku kada je neko stvarno bolji i nastaviti raditi na sebi. Bilo da se radi o igračima, navijačima ili nekom/nečem trećem.

Od kada je došao u Partizan, Aleksa je bio jedan od najvažnijih igrača u timu. Imao je i blistavih i veoma loših trenutaka, ali nikada se nije skrivao i uvek je želeo da puca na visoko. Takav slučaj je i sada, u finalnoj seriji ABA lige sa Zvezdom, a treća utakmica igra se u nedelju od 20.30 pred „grobarima“ u Beogradskoj areni.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je još izjavio Avramović posle druge utakmice u finalu?

„Nije se desio brejk ne znam već ni koja godina zaredom. Za razliku od prošle utakmice, sada je Zvezda bila korak ispred nas. Borila se do kraja, zasluženo je pobedila. Promašili smo dosta otvorenih šuteva, imali smo dosta grešaka u napadu i odbrani. Ništa nije gotovo, idemo da izborimo majstoricu. Znamo da će biti preko 20.000 ljudi, spremnih da nam pomogne, pokušaćemo da pobedimo“, istakao je Aleksa.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Potom se osvrnuo na šanse koje je Partizan propustio:

„Da, imali smo šuteve da se odlepimo na dva poseda. Posle je Teo iznudio faul za tri poena, to im je dalo blagu prednost jer su iz minusa otišli u plus. Imali smo i šut za produžetak (u prvom meču), bila je i mrtva lopta na pola koša, imali smo šanse, ali idemo dalje“, dodao je on.

Objasnio je i šta je potrebno Partizanu:

„Malo više smirenosti i stabilnosti. Ne mogu da kažem borba, jer bori se i Zvezda. Ali, potreban je veći nivo agresivnosti, jer nam je Nedović dao 21 poen u prvom poluvremenu. Posle je Teo preuzeo loptu u ruke, pa nam je Bolomboj dao četiri ili šest poena“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare