Izveštaj inicijative mladih: Ratni zločinci u kampanji 2020.

Podeli:
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava predstavala je izveštaj učešća ratnih zločinaca i sa ratnim dešavanjima povezanih lica koji su učestvovali u izbornoj kampanji.

„Izborna tišina je predviđena zakonom kako bi birači / građani u miru mogli doneti svoju odluku. Međutim, mi ne možemo u miru i tišini da posmatramo kako političku scenu i izbornu kampanju određuju i obeležavaju ratni zločinci“, saopštili su iz Inicijative za ljudska prava.

Kako navode Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava i izveštava o učešću ratnih zločinaca u javnom životu iz uverenja da je to uvreda za žrtve, pretnja za mir u regionu i ručna kočnica za procese demokratizacije i evropeizacije zemlje.

„Pregled učešća zločinaca u izbornoj kampanji, kao i osoba povezanih sa zločinima, pokazuje da slede identičnu političku matricu, bez obzira na to koju partiju podržavaju, i dele zajedničke teme i vrednosti: negiranje zločina, delegitimizacija Tribunala u Hagu, protivljenje članstvu Srbije u Evropskoj uniji i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema narodima u regionu“, navodi se u saopštenju.

Zaključuju da su vladajuće struktrue glorifikovale osuđene ratne zločince u Srbiji i kroz institucije i kroz medije. Iz Inicijative su upozorili i na to da je moguće da će u skupštinskim klupama i naredne četiri godine ponovo sedeti ratni zločinac, budući da su imali veliku ulogu i u ovom izbornom procesu.

Izveštaj možete pročitati ovde.

Komentari

Vaš komentar