Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/otvoreniparlament.rs

Srpska napredna stranka odlučila je da Aleksandar Šapić bude njihov kandidat za gradonačelnika. Njegov zamenik, kao što je i očekivano, neće biti Goran Vesić, već mlada nada naprednjaka Vesna Vidović, dok će na mestu šefa kabineta kako saznaje list "Nova" biti Šapićeva dugogodišnja desna ruka Marija Leković - aktuelna pomoćnica ministra Ratka Dmitrovića.

Premijerka Ana Brnabić stavila je tačku na sve spekulacije u vezi kandidata Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda. Nakon sednice Predsedništva SNS održane u četvrtak Brnabić je rekla da će to, ipak, biti Aleksandar Šapić. Iako je nakon aprilskih izbora i ne baš sjajnog rezultata SNS u Beogradu, bilo glasova o tome da bi se moglo desiti da Šapić ne bude postavljen na ovo mesto. Kao njegova zamena u jednom trenutku spominjala se i direktorka bolnice Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Aleksandar Šapić predlog SNS za gradonačelnika Beograda
Foto: Tanjug/video

To se na posletku nije desilo i Šapić će rukovoditi Beogradom ukoliko njegova kandidatura bude izglasana na narednoj sednici Skupštine grada. Zakonski rok za održavanje ove sednice je 30 dana od konstituisanja gradskog parlamenta, dakle od 10. juna. S obzirom na to da je odnos snaga vladajuće koalicije SNS i SPS i opozicije 56 prema 54 očekivano je da predlog bude usvojen. Pogotovu s obzirom na to da je na konstitutivnoj sednici odbornik koalicije NADA Vuk Stanić izašao iz ove odborničke grupe, podržao vlast i tako postao njihov 57. glas.

A gde će Vesić?

Ono što u ovom trenutku ostaje nepoznato jeste št aće se desiti sa dosadašnjim zamenikom gradonačelniak Goranom Vesićem. Nakon sednice Predsedništva SNS Brnabić je rekla da se niko iz stranke nike venčao za funkciju, te da će možda biti na nekoj drugoj funkciji, a možda i neće. Priča se da je već dugo Vesićeva želja da se “preseli” u Vladu Srbije. Navodno je “pikirao” funkciju ministra građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, koju sada obavlja Tomislav Momirović. List “Danas” je pisao da nije isključeno da ovaj resor bude podeljen na dva dela, pa da jedan preuzme Vesić, a drugi Momirović. Kako je pisala “Nova”, za Gorana Vesića je bila u opticaju i funkcija direktora Beogradskog metroa. , a spekuliše se i da bi Vesić mogao da sedne u fotelju predsednika Skupštine Srbije, u kojoj je trenutno Ivica Dačić. Ova opcija ipak čini se u ovom trenutku manje verovatna.

Da u njegovom timu neće biti mesta za dosadašnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Šapić je rekao u onom trenutku kad je svoj SPAS prispojio Srpskoj naprednoj stranci i počeo da se pominje kao kandidat vladajuće stranke za gradonačelnika Beograda.“Ukoliko na sledećim izborima budem dobio poverenje za bilo koje važno mesto u državi potrudiću se da izaberem svoje najbliže saradnike sa kojima mogu da podnesem odgovornost za to što budem radio, a među njima ne vidim Gorana Vesića”, rekao je Šapić u maju prošle godine.

Izbor zamenika, ipak, nije bio na njemu već na rukovodstvu stranke, pa je na ovu poziciju postavljena Vesna Vidović. Njeno se ime dosad gotovo nigde nije spominjalo do ove predizborne kampanje, kada je najviše govorila o mladima i hvalila Aleksandra Vučića.

Svoje najbliže saradnike Šapić će, međutim, raspoređivati na preostale funkcije, pa će kako saznaje list Nova njegova šefica kabineta biti Marija Leković.

Iz DS-a preko SPAS-a u SNS

Leković je trenutno na mestu pomoćnika ministra za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića, a dugo je bila načelnica Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Novi Beograd, na čijem se čelu Šapić nalazi od 2012. godine. Inače, Šapića prati u stopu još iz vremena kad su oboje bili članovi Demokratske stranke.

Dok je bila u DS Leković je jedno vreme obavljala funkciju pomoćnice tadašnjeg predsednika opštine Zvezdara Milana Popovića i bila je članica Gradskog veća. Zatim je 2012. godine imenovana u Gradsko veće Beograda. U junu je podnela ostavku na mesto u opštinskom veću. Član Gradskog veća bila je do 18. novembra 2013. godine, kada je smenjen tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

Posle parlametarnih i gradskih izbora 2014. godine, Aleksandar Šapić napušta Demokratsku stranku i osniva Udruženje građana “Za naš grad”. Leković, tada odbornica DS, napušta ovu stranku zajedno sa Mirom Bastom i Ljiljanom Jovčić i podržava Šapića.

Šapićev pokret je u julu 2018. restrukturiran u Srpski patriotski savez i Leković postaje član nove stranke. Bila je četvrta na listi SPAS na parlamentarnim izborima 2020. godine i tad postaje poslanica u Skupštini Srbije. Njen mandat je krstko trajao. Daje ostavku 19. novembra 2020. godine i prelazi na mesto pomoćnika ministra Ratka Dmitrovća, koji je takođe bio na listi SPAS.

U maju 2021. godine Leković je učestvovala u pregovorima koji su doveli do spajanja Srpskog patriotskog saveza i Srpske napredne stranke.

Afera “pomoćnik” i Upravni odbor Fondacije “Budi human”

Ime Marije Leković spominjalo se u medijima i nakon što je otkriveno da je Aleksandar Šapić za tri godine promenio 15 pomoćnika u opštini Novi Beograd. Interesantno je da su neki od njih na ovoj poziciji proveli svega dva ili tri dana, a to je bio način da se koristi „rupa u zakonu“ i da se Šapićevi saradnici proguraju u opštinsku upravu. Marija Leković je na funkciji Šapićevog pomoćnika bila od 1. septembra do 26. oktobra 2014. Spominjala se i nakon smena u Upravnom odboru Fondacije “Budi human – Aleksandar Šapić”, koje su usledile svega mesec i po dana uoči obelodanjivanja odluke o prelasku Šapića i članova njegovog Srpskog patriotskog saveza u SNS. Tada je sa čela UO smenjena, između ostalog i novinarka Tatjana Vojtehovski, koja je u fondaciji bila od osnivanja i to bez obaveštenja i obrazloženja”. Šapić je, međutim, u Upravnom odboru zadržao Leković, ali i Aleksandra Čamagić. Obe su zaposlene kao pomoćnice ministra Ratka Dmitrovića.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić gradonačelnik Beograda. Oročen ili ne?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare