Foto: fifg / Shutterstock, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ruska državna televizija "Raša tudej" podnela je zahtev REM-u za pokretanje programa u Srbiji, saznaje Nova.rs.

Ovu informaciju za naš portal potvrdila je Judita Popović, članica Saveta REM-a.

Ona je navela da bi zahtev „Raša tudej“ trebalo 22. novembra da se nađe na dnevnom redu sednice REM-a.

Pročitajte još...

Sa druge strane, Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, nakon objave ovog teksta, rekla je da Raša Tudej nije podneo zahtev REM-u, već da je Sputnjik konkurisao za dodelu dozvole za beogradsku radio stanicu.

Kako je juče objavio Sputnjik, u planu je da TV Raša tudej na srpskom jeziku uskoro počne sa radom, a glavna i odgovorna urednica biće Jelena Milinčić, ćerka Ljubice Milinčić, urednice Sputnjika.

Vest da Raša tudej planira da pokrene program na srpskom jetiku još u julu objavila je Nova.rs, a evropski zvaničnici negativno su prokomentarisali ovu vest, imajući u vidu da je ta televizija pod sankcijama EU.

Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

Pročitajte još...

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

BONUS VIDEO Koje su posledice ukoliko ruska državna televizija Raša tudej otvori predstavništvo u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare