Rade Basta Foto: TANJUG/ Ministarstvo privrede/ Ðorde Krstic

Ministar privrede i dosadašnji član Jedinstvene Srbije Rade Basta zvanično će danas formirati pokret "Evropski put", saznaje Nova.rs..

Kako Nova saznaje, Basta će danas ozvaničiti ovu odluku, a u međuvremenu je isključen iz Jedinstvene Srbije.

Još krajem marta najavljena je mogućnost da ministar Basta formira pokret, a nakon što je javno počeo da govori da Srbija mora da uvede sankciji Rusiji. Iako je tada bilo na nivou spekulacija, Basta je očigledno već tada nameravao da formira pokret, što će danas i formalno učiniti.

Rade Basta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U intervjuu za list Nova, pre više od dva meseca, Basta je poručio da će možda formirati novu političku organizaciju, on je rekao „možda“.

„Ne isključujem tu mogućnost. Javnost će blagovremeno biti obaveštena. Ako se odlučim na taj korak, pokret će se zvati Evropski put Srbije i izaći ću na izbore na svim nivoima“.

Na naše pitanje da li bi to značilo i da napušta Jedinstvenu Srbiju, koja je u koalicji sa SPS, Basta je odgovorio.

„Ukoliko moj jasan proevropski stav, borba za jaku srpsku privredu, a samim tim i za boljitak građana Srbije ne naiđe na razumevanje kolega iz moje stranke, a potom i koalicionih partnera, spreman sam da napravim taj korak. Pluralizam mišljenja, hrabrost da se iznese jasan stav, uvažavanje partijskih kolega sa kojima se po nekim pitanjima ne slažete, neizostavni je deo života svake moderne političke partije. Kao što poštujem sve svoje stranačke kolege, očekujem i da se moji jasni proevropski stavovi uvažavaju. Vreme će najbolje pokazati“, rekao je on.

Nedavno je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao da ako Basta ne podnese ostavku na ministarsko mesto, biće smenjen.

Basta je nakon toga odgovorio da neće dati ostavku, ali da mogu slobodno da ga smene.

„Ostavku neću dati, neka me smene, radim za narod i državu. Na današnju izjavu gospodina Markovića samo mogu reći sledeće: Od čoveka koji je građanima Srbije rekao pre deset godina da se patriotizam ne sipa u traktore toliko. Ništa više neću reći, neka narod sudi na izborima“, kazao je Basta.

Bonus video: Basta, SPS i lajkovi za sankcije Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare