Skupština slobodne Srbije, Dragan Đilas, Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac
Foto: Goran Srdanov/Filip Krainčanić/Dragan Mujan/Nova.rs

Lideri Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke sinoć su imali sastanak sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije oko njihovog eventualnog učešća na predstojećim izborima, na zajedničkoj opozicionoj listi. Prema saznanjima Nova.rs ponuđeno im je nekoliko mesta na listi za parlamentarne izbore. Odluku o tome će doneti do petka.

Nakon dogovora da na izbore zakazane za sledeću godinu idu zajedno, lideri ovog opozicionog bloka sastali su se i sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije. Sastanku su prisustvovali predsednici stranaka Dragan Đilas, Zoran Lutovac i  Vuk Jeremić.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije, proteklih meseci, bila je jedna vrsta medijatora između opozicionih stranaka koje su razgovarale o potencijalnom zajedničkom nastupu. U jednom trenutku su čak oni dali predlog koalicionog sporazuma uz predloge kako bi trebalo birati predsedničkog kandidata i kako bi trebalo podeliti mandate.

Taj predlog nije prihvaćen, ali su se posle toga lideri tri opozicione stranke, nakon nekoliko sastanaka, načelno dogovorili o zajedničkom izlasku na izbore.

Šta je ponuđeno

Načelno je dogovoreno i kako će biti podeljeni mandati, a prema saznanjima Nove Skupštini slobodne Srbije ponuđeno je nekoliko mesta na  listi za parlamentarne izbore.

“ Na sastanku je saopšteno da su se ove tri stranke dogovorile o zajedničkom nastupu na izborima i kvotama a Skupštini slobodne Srbije je ponuđeno da se uklope u to, odnosno ponuđeno im je nekoliko mesta na listi za parlamentarne izbore“, navodi naš izvor.

Naš izvor navodi da je na kraju sastanka dogovoreno da predstavnici Skupštine slobodne Srbije razmisle o takvoj mogućnosti.

Sledeći sastanak, na kome bi trebalo da se izjasne o ponudi, trebalo bi da bude održan u petak.

U Skupštini slobodne Srbije su između ostalih advokat Boža Prelević, profesori Biljana Stojković, Dušan Teodorović, imunolog Zoran Radovanović, rediteljka Milica Kralj…

Podsetimo, SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i NS Vuka Jeremića dogovorili su zajednički izlazak na izbore i raspored kvota za listu za parlamentarne izbore.

Kako je opozicija podelila kvote

Kako saznaje list “Nova”, narednih dana biće održana zajednička sednica rukovodstava ovih stranaka, a očekuje se da će zvanična odluku o učešću na izborima biti objavljena do kraja nedelje.

Prema nekim informacijama lista “Nova”, dogovoreno je da SSP-u i njenim partnerima na listi za parlamentarne izbore pripadne 94 mesta, a po 73 Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci, s tim što će na njihovim kvotama biti i članovi manjih pokreta. Deset mesta pripašće nestranačkim ličnostima, koje će biti u prvih 30.

“Na primer, na kvoti SSP biće i članovi PSG, PzP, sindikata Sloga. Na kvoti NS bi trebalo da bude Pokret slobodne Srbije, a očekuje se da će na listi biti i članovi Skupštine slobodne Srbije”, kaže naš sagovornik.

Bonus video: Protest ispred Skupštine Srbije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar