Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U pregovorima Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke o zajedničkom nastupu na narednim sledećim izborima, jedino što se nije dovodilo u pitanje jeste predlog da potpredsednica SSP Marinika Tepić bude nosilac zajedničke liste. Prema saznanjima Nova.rs, kao drugi na listi viđen je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

U razgovorima i pregovorima ovog opozicionog bloka koji traju nekoliko meseci oko odluke o zajedničkom nastupu na izborima, još nije dogovoreno ko će biti zajednički predsednički kandidat, kao ni ko će biti nestranački kandidat u trci za Beograd. Izvori Nova.rs navode, međutim, da jedino što ni u jednom trenutku nije bilo sporno jeste pitanje ko će biti nosilac liste.

„Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je viđena za to mesto, i oko toga nije bilo nesuglasica. Ona će biti nosilac liste na parlamentarnim izborima i ujedno prva na zajedničkoj listi“, navodi naš sagovornik.

U razgovorima koji su vođeni prethodnih dana došlo se i do dogovora oko toga ko će biti drugi na listi. Prema saznanjima Nova.rs, dogovoreno je da to bude potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. Da je sve ovo dogovoreno, zvanično ni Tepićeva, ni Aleksić nisu želeli da kažu.

„Još traju razgovori između naše stranke i naših partnera, stoga ne želim još da iznosim detalje. Razumem da mnoge interesuje ova tema, ali vas molim za strpljenje. Konačni dogovor bi trebalo da se zaključi do kraja nedelje, kad će svi biti upoznati sa svim pojedinostima“, kazala je Marinika Tepić za Nova.rs.

Sličan komentar za naš portal dao je i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. Istakao je da NS, DS i SSP čine osovinu opozicije i da je dobro što su se ove stranke u najvećoj meri usaglasile o saradnji, ali nije želeo ni da demantuje niti da potvrdi naša saznanja.

Da će potpredsednica SSP biti nosilac liste te stranke na izborima, za Nova.rs je potvrđeno još u julu. To je lider SSP Dragan Đilas saopštio članovima na zatvorenoj sednici Glavnog odbora.

Tada, podsetimo, dogovor o zajedničkom nastupu i izlasku na izbore opozicionog bloka SSP, Narodne stranke i DS nije bio postignut. U međuvremenu je dogovoreno da odmah iza Tepićeve na listi bude i Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ:

Izbor Tepićeve i Aleksića, prema oceni naših sagovornika, nije neobičan i stoga što se na sličan način obraćaju javnosti. Tepićeva je poslednjih godinu dana otkrivala na svojim konferencijama za novinare niz afera, poput povezanosti „Telekoma“ i firmi Igora Žeželja, o poslovima koje je od države dobijala kompanija „Aseko“, koju je predvodio brat premijerke Igor Brnabić, do navoda da je poslanik Dragan Marković Palma podvodio žene i maloletnice.

Miroslav Aleksić je najčešće govorio o slučaju „Jovanjica“ i o mahinacijama i poslovima koje je dobijao „Milenijum tim“, firma koja se dovodi u vezu sa SNS.

Iako Tepićeva nije lider stranke SSP, odluka da ona bude nosilac liste je, prema oceni Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, logična. Ona je, kako kaže, najjači adut SSP, ali i cele opozicije.

„Odluka da Marinika Tepić bude nosilac liste je dobra, logična i samim tim očekivana. Zato me i ne čudi da oko toga nije bilo rasprave u pregovorima tog opozicionog bloka“, ocenjuje naš sagovornik i dalje dodaje da se Tepićva definitivno nametnula kao jedna od liderki cele opozicije.

Popović ocenjuje da je dobro što je nosilac liste političar, a ne nestranačka ličnost.

„Dobro je što se politika vraća političarima. Mislim da je važna stvar, da političari stanu na ono mesto koje im pripada. Ipak to ne isključuje, naravno, ni angažovanje drugih nepolitičkih ličnosti, ali važno je da imamo jake i profilisane političare koji nose listu“, navodi Popović.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić o susretu sa Zagorkom Dolovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare