Foto: Vesna Lalić

Lideri tri trenutno najjače opozicione partije, Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke postigli su dogovor o zajedničkoj listi na narednim izborima. Ostaje da svaka od njih na svojim stranačkim organima izglasa ovu odluku, a rok za to je kraj oktobra. Pored toga, Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić treba da se dogovore i oko kvota, odnosno na koji način će podeliti broj mandata nakon izbora. Prema saznanjima “Nove”, Stranka slobode i pravde očekuje duplo više u odnosu na DS i Narodnu stranku.

Novi i pretpostavlja se najjači opozicioni blok gotovo je izvesna stvar. Odluka o zajedničkom izlasku na izbore SSP, DS i Narodne stranke do kraja meseca treba da bude izglasana na stranačkim organima. U međuvremenu nerazjašnjeno je samo pitanje kvota, odnosno kako će podeliti osvojeni broj mandata ukoliko budu ušli u parlament.

Podela na ravne časti ili neko, ipak, zaslužuje više

Kako saznaje “Nova”, početna ponuda na stolu je bila svakome po 30 odsto, dok bi ostatak išao manjim pridruženim strankama. Međutim, stranka Dragana Đilasa očekuje da, u skladu sa podrškom koju svako od njih ima među biračima, SSP dobije duplo više od ostalih.

Nakon što sva ova pitanja budu rešena, očekuje se da sa informacijom o zajedničkom izlasku na izbore, izađu u javnost do kraja oktobra.

U ovoj koloni naći će se i Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, a očekuju se i sve one stranke koje su podržale platformu o izbornim uslovima Narodne stranke. Podršku imaju i od predstavnika Skupštine slobodne Srbije.

Prevaziđene razlike 

Kako saznaje “Nova”, na sastancima između lidera stranaka nije bilo gotovo nikakvih nesporazuma oko toga da je potrebno ujediniti se u jednu listu.
“Ništa od onih stvari koje su se ranije postavljale kao problem u ujedinjavanju i pisanju jedne platforme za izborne uslove sada se nije spominjalo. Tu se pre svega misli na uključivanje stranaka koje su narušile bojkot i učestvovale na prethodnim izborima, pre svega PSG, a čemu se Narodna stranka najviše protivila. To je sada prevaziđeno. Odlučeno je da je kakvo-takvo jedinstvo opozicije, s obzirom na određeni broj opozicionih stranaka koje su rešile da nastupe samostalno, važnije od pojedinačnih stavova”, kaže sagovornik lista “Nova”.

Tu se pre svega misli na lidera Zajedno za Srbiju Nebojšu Zelenovića i pokret “Ne davimo Beograd”, koji su doneli odluku da samostalno izađu na izbore, ali su spremni da podrže zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije.

Jedinstvo – odgovor za zlo nad Srbijom 

Novina u ovim razgovorima jeste i povratak predstavnika Skupštine slobodne Srbije, koja je svojevremeno pred početak dijaloga oko izbornih uslova predlagala jednu zajedničku platformu opozicije sa jasno definisanim zahtevima. To se, međutim, nije dogodilo.

Jedan od predstavnika Skupštine slobodne Srbije u ovim pregovorima opozicionih stranaka jeste i advokat Božo Prelević. On za list “Nova” kaže da “SSS daje sve od sebe da se izabere najbolji odgovor za zlo koje se nadvilo nad Srbijom”.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Naš stav je da ne vredi kukati. Nije dovoljno biti na društvenim mrežama i opisivati stanje u kojem živimo, neophodno je boriti se za svoju zemlju, jer verujem da za dve godine mi u Srbiji nećemo imati više nijedan slobodan medij i da urušavanje pravosuđa i policije neće biti zaustavljeno. Mislim da će razum preovladati i da će doći do ukrupnjavanja glavnih opozicionih aktera. Ja sam optimista po tom pitanju, jer ukoliko se to ne desi građani će postaviti pitanje odgovornosti – kaže Prelević.

SSP: Nismo tražili duplo više mandata

Stranka slobode i pravde oglasila se danas saopštenjem u kom je negirala navode novine „Nova“ da „SSP traži duplo više mandata“ u razgovorima sa koalicionim partnerima za formiranje jdinstvene liste.

„Netačna je informacija koja se pojavila u medijima da Stranka slobode i pravde traži da ima duplo više mandata nego ostali partneri sa kojima razgovaramo o izlasku na izbore i formiranju jedinstvene opozicione liste“, navodi se u saopštenju SSP, koj je upućeno medijima jutros.

BONUS VIDEO: Da li opozicija upšte treba da izađe na izbore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare