Savo Manojlović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Organizacija „Kreni - Promeni“ pokrenula je peticiju protiv Zakona o referendumu i projekta „Rio Tinta“ i najavila da će ukoliko Skupština usvoji zakon organizovati blokadu auto puta. To se i desilo. Poslanici su izglasali zakon zbog čega se, prema najavama, u subotu od 14 sati organizuju blokade puteva. Savo Manojlović iz organizacije "Kreni promeni" u razgovoru za Novu, na pitanje šta očekuje od vlasti, poručuje: Da odustanu.

– Očekujemo da odustane od ideje otimanja suverenosti od građana. Prvo, ovim zakonom se uvodi plaćanje takse za overu potpisa, što znači da će građani da bi ostvarili svoje ustavno pravo predlaganja zakona morati da nađu milion i dvesta hiljada dinara minimum. Drugo, iako se poziva na način na koji je rešeno finansiranje političkih stranaka, za građanske inicijative nema finansiranja iz javnih izvora, a za političke stranke ima.

Zašto je tako teško animirati građane da izađu na ulice, čak i kad su ovako važne teme u pitanju?

– Mislim da prekjučerašnji događaj pokazuje upravo suprotno, da nije teško animirati građane, ako imate argumente. Možda je teško doći do svih, zbog medijske blokade, ali i to je moguće nadomestiti kreativnošću i društvenim mrežama. Video koji su videli milioni, a finansirali građani, bila je ideja jednog studenta – Nikole Arsenića, volontere i logistiku organizovala je Kristina Urošević, takođe studentkinja, uz mladu Marinu Pavlić. Scenario reklame je pisao naš mladi pisac i slikar Luka Tripković.

Ovi protesti su ujedno i protesti protiv „Rio Tinta“ i namere te kompanije da otvori rudnik litijuma. Vlast nas uverava da će se građani o tom poduhvatu izjasniti na referendumu. Verujete li da će stvarno biti organizovano izjašanjavanje građana na tu temu? Da li bi to uopšte imalo smisla, budući da dobar deo građana nije ni informisan o posledicama eventualnog iskopavanja litijuma?

– Pa videli smo kako to izgleda, RTS koji su građani na društvenim mrežama počeli da posprdno nazivaju „Rio Tinto“ televizija je obasipao građane reklamama, da bi onda zabranio kontrareklamu građana. Tri dana nam se nisu javljali, dok su prolazili rokovi. Pred protest su izašli sa tako bednim i lažljivim saopštenjem. Ceo događaj sa reklamom koju su videli milioni pokazuje da građani imaju mnogo veću moć nego što to često mislimo. Potrebna je samo dobra organizacija. Kako je to rekao jedan političar i pisac: “Mi smo i dalje gospodari svoje sudbine. Mi smo i dalje kapetani naših duša“.

Bonus video: Protest građana zbog Zakona o referendumu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare