Derek Šole Derek Chollet
Derek Šole Foto: EPA-EFE/STR

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole predvodiće međuagencijsku delegaciju koja u ponedeljak na Kosovu počinje zapadnobalkansku turneju. Slede posete Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, a kasnije i Hrvatskoj i Briselu.

Šole će, kako je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, turneju završiti razgovorima sa predstavnicima Evropske unije u Briselu.

Član delegacije biće i zamenik pomoćnika Stejt departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, a u saopštenju je navedeno da ta poseta „naglašava trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona“.

Od 12. do 13. decembra, Šole će posetiti Prištinu i sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređen na međusobno priznanje.

„Kosovo je značajan partner Sjedinjenih Država. Kosovo je zemlja koja je veoma naklonjena Sjedinjenim Državama i Sjedinjene Države su veoma naklonjene Kosovu. Naravno, imali smo ključnu kritičnu ulogu na Kosovu u njegovom nastojanju da stekne nezavisnost u poslednjih nekoliko decenija“, rekao je Šole Glasu Amerike uoči posete zemljama Zapadnog Balkana.

Šole je rekao da SAD „veoma podržavaju“ mirovni proces koji je omogućila Evropska unija.

„Naporno smo radili sa obe strane i podržavali ih… Znam da predstoji nova runda pregovora u narednim nedeljama, i mi veoma podržavamo taj proces. Ne želim da ulazim u detalje. Ali jedna od stvari o kojoj ću govoriti u Prištini, i kasnije u Beogradu je da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Evropljane u njihovim naporima“, rekao je Šole.

On će 13. decembra u Beogradu razgovarati sa visokim zvaničnicima Srbije o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka članstvu Srbije u EU. Takođe će razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i kontinuiranom angažovanju Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, ističe se u saopštenju, kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom.

BONUS VIDEO: Kosovo i novi predlog – da li je i poslednji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar