Epa:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Vodeći savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Jan Heker i Emanuel Bone, sastaće se sutra u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, objavila je prištinska Gazeta ekspres.

Sastanak ce biti održan u 9 sati u zgradi vlade u Prištini, rečeno je ovom mediju iz Kurtijevog kabineta. Prištinski list navodi i da je Kurti zatražio da se EU ne isključuje iz dijaloga Prištine i Beograda.

„EU i SAD su zajedno. Oni mogu imati razlike, ali razlike postoje i unutar stranaka, a kamoli među onima koje deli okean“, rekao je Kurti, navodi prištinski medij.

Kao dva glavna razloga posete izaslanika Merkelove i Makrona navode se nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa i ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH.

„Expres“ podseća da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ranije najavio postepeno i uslovno ukidanje taksi, najpre na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizode na 90 dana, ukoliko Beograd prekine kampanju odpriznavanja Kosova. Vlada kancelarke Merkel takvu Kurtijevu odluku smatra prvim korakom ka potpunom ukidanju taksi, što je krajnji cilj.

S druge strane, Makron se zalaže za potpuno i bezuslovno ukidanje taksi i izražava spremnost da organizuje samit u Parizu o nastavku dijaloga.