Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće večeras o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković.

U izveštaju za period od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, koji će na sednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade, Gutereš je ukazao na nestabilnu situaciju na terenu, praćenu visokim tenzijama i žustrom retorikom.

Gutereš je upozorio na eskalaciju tenzija 31. jula, kada su Srbi sa severa Kosova postavili barikade na putevima, nezadovoljni odlukama vlasti u Prištini o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata i obaveznoj preregistraciji vozila na kosovske registarske oznake.

„Događaji 31. jula na severu Kosova, kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja, bili su ozbiljna eskalacija koja je dovela situaciju do ivice sukoba sa potencijalno tragičnim posledicama“, naveo je Gutereš.

On je istakao značaj diplomatskog angažmana SAD i EU za deeskalaciju situacije, kao i aktivnosti misija Kfor i Euleks na očuvanju mira i stabilnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Gutereš je u izveštaju pozvao obe strane da pokažu uzdržanost i privrženost dijalogu radi smanjenja rizika od nove eskalacije tenzija.

Sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika počeće u 21.00 po srednjoevropskom vremenu.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dve sednice godišnje.

BONUS VIDEO: Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar