Edi Rama I Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas u Beogradu s albanskim premijerom Edijem Ramom i potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom u okviru inicijative za regionalnu saradnju Otvoreni Balkan.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koja uključuje Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen.

Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Sastanku u Beogradu trebalo je da prisustvuje i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ali je otkazao učešće pošto je zbog poraza na lokalnim izborima podneo ostavku na tu funkciju, a umesto njega dolazi vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov.

Pre zajedničkog sastanka trojica zvaničnika sastaće se sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Sastanak Vučića, Rame i Dimitrova počinje u 10.30 u Palati Srbija a obraćanje novinarima predvidjeno je u 11.30 časova.

Bonus video – Ko je organizovao skidanje zastava Albanije u Beogradu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare