Ivica Dacic i Ana Brnabic
Ivica Dačić i Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nacionalni konvent o EU danas je na sastanku sa predstavnicima vlasti, između ostalog, raspravljao i o referendumu o ustavnim promenama, piše N1.

Konvent je pozvao građane da izađu na referendum, ali i upozorio vlast da istraživanja pokazuju da samo osam odsto građana zna šta se izmenama predlaže. Koordinatorka Konventa Nataša Dragojlović kaže da to ostavlja ogroman prostor za manipulaciju.

Sastanku nisu prisustvovali članovi Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa, u čijoj nadležnosti i jeste oblast vladavine prava i promene Ustava. Predsednici Vlade obratili su se otvorenim pismom.

Dragojlović je rekla da je Radna grupa stava da bi razgovor sa tu prisutnim predstavnicima vlasti na temu predstojećeg referenduma u toku referendumske kampanje, mogao da ugrozi kredibilitet Nacionalnog konventa kao i legitimnost referendumskog procesa u celini. „Naša Radna grupa stoji na stanovništvu da građani treba da iskoriste svoje pravo odlučivanja na referendumu o promeni Ustava i pozvaće ih da to učine. Nastavićemo da informišemo građane o samoj sadržini akta o promeni Ustava Republike Srbije, kako bi mogli da donesu informisanu odluku. Članice Konventa će se potruditi da kroz individualni angažman građanima pruže informacije o razlozima i ciljevima promene ustava, kao i o argumentima „za“ i „protiv“ akta o promeni Ustava“, navedeno je u otvorenom pismu koje je pročitala Dragojlović, a prenosi N1.

Na to je premijerka Ana Brnabić rekla da su joj civilne organizacije juče poslale pismo da neće da dođu na razgovor. „Na dijalog, na debatu… Čekajte, čak i da se ne slažemo… Čak i da ste za to da se izađe na referendum i da se glasa protiv, pošto su neki već pozivali na to u sredstvima javnog informisanja, a članice su Nacionalnog konventa ove Radne grupe… Naravno, demokratsko pravo – ali da sednemo i da razgovaramo o tome, da ukrstimo argumente i stavove. I da ne želite ni da razgovaramo o tome, ja mislim da je ovo velika sramota za civilno društvo u Republici Srbiji i šamar demokratiji kakav demokratija u Srbiji nikad nije dobila“, rekla je Brnabić.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da ih je zvao ranije, ali da nisu došli zbog kovida. „Vaš život je vredniji nego moj, jel da“, rekao je.

Dragojlović mu je odgovorila: „Ne nego ste vi veći evropejac od nas“.

„Uvek, uvek, u svakome momentu sam dokazao“, kaže Dačić. Nakon toga je došlo i do rasprave sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

BONUS VIDEO: Svađa Ivice Dačića i Jadranke Joksimović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar