Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Više javno tužilaštvo tereti Nenada Milanovića, saradnika Aleksandra Šapića, za trgovinu uticajem, nakon što je BIRN objavio da je predstavnicima turske kompanije Kentkart nudio novi posao na nameštenom tenderu.

Posle sprovedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu tereti Nenada Milanovića, koji je bio šef kabineta Aleksandra Šapića dok je bio gradonačelnik Beograda, za krivično delo „trgovina uticajem“, piše BIRN.

Istraga je sprovedena pošto je BIRN objavio audio snimke na kojima se čuje kako Milanović nudi predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine.

Kako je BIRN objavio u tekstu o nudjenju nameštanja tendera Kentkartu, predstavnici ove kompanije su ponudu odbili.

Kako je Odeljenje za suzbijanje  korupcije VJT-a u Beogradu odgovorilo televiziji N1, Milanovićevo saslušanje u svojstvu okrivljenog je zakazano za 27. decembar.

Pročitajte još

To saslušanje bi trebalo da se održi deset dana posle gradskih izbora.

Milanović je bio na poziciji šefa kabineta gradonačelnika do nedavnog raspisivanja izbora i raspuštanja gradske skupštine. Takvim promenama, dotadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić postao je predsednik privremenog organa Grada Beograda. Inače, Šapić je i na predstojećim izborima, ponovo, kandidat Srpske napredne stranke (SNS) za gradonačelnika Beograda.

Više javno tužilaštvo je još u aprilu formiralo predmet o ovom slučaju, kako su tada naveli „radi provere informacija objavljenih na pojedinim portalima, u vezi sa sadržinom razgovora sa sastanka koji su predstavnici Uprave grada Beograda održali u gradskoj Skupštini tokom marta 2023. godine sa predstavnicima kompanije „Kentkart“”.

Podsetimo, u junu je tadašnji Šapićev šef kabineta tužio BIRN tvrdeći da su mu povređeni ugled i čast objavljivanjem teksta o dogovorima sa turskom kompanijom Kentkart. Iz BIRN-a su tada rekli da je reč o još jednoj SLAPP tužbi.

BONUS VIDEO Šapić o prijavi zbog Kentkarta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar