Prvi sastanak Privremenog organa Grada Beograda protekao je bez rukovanja članova ovog tela, zajedničkog fotografisanja vlasti i opozicije i sa telefonima u kutijima. Ukratko, tako je izgledao prvi sastanak organa koji će upravljati Beogradom do izbora nove vlasti. Kako tvrde sagovornici Nove koji su bili na ovom sastanku, dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić želeo je da sednica što pre završi, za koju su predstavnici opozicije saznali dva sata pre njegovom održavanja.

U ponedeljak je zvanično počeo sa radom Privremeni organ Grada Beograda, telo od pet članova koje će voditi glavni grad do izbora nove vlasti nakon izbora. Sudeći prema informacijama sa prvog sastanka, vlast nije oduševljena što će makar i privremeno morati da sarađuje sa opozicijom.

Najpre su odbornici na samom ulazu zamoljeni da svoje mobilne telefone odlože u kutiju, kako se ne bi koristili tokom sastanka. Iako su članovi iz redova opozicije bili iznenađeni, oni su ispoštovali ovu molbu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nako toga, kako Nova saznaje, prilikom dolaska na prvu sednicu Privremenog organa, dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić nije se ni pozdravio sa kolegama iz opozicije.

Podsećamo, iz redova opozicije deo ovog organa su Vladimir Obradović iz Stranke slobode i pravde (SSP), kao i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, Šapić je došao na sastanak, ali nije se ni pozdravio. Umesto toga, odmah je krenuo da vodi sednicu.

Iako je praksa da makar na početku, sednici prisustvuju i predstavnici medija, kako fotografisali i snimili početak rada organa, ovoga puta to im nije dozvoljeno. Osim toga, kako je objavio odbornik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović, u poslovniku je promenjen član koji se tiče javnosti rada, tako da je dodato da je rad privremenog organa dostupan javnosti kroz saopštenja.

Dobrica Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sama sednica je inače kratko trajala, budući da su samo usvojene odluke o prestanku mandata gradonačelnika, predsednika Skupštine Grada, pomoćnika, sekretara i drugih funkcionera u glavnom gradu. Imenovana je i sekretarka Privremenog organa Grada Beograda – Mirjana Radanović. Time su sve gradske strukture prestale sa radom, a Privremeni organ je postao jedini organ do izbora vlasti.

„Sastanak je bio kratak i nekako napet. Šapić je želeo da se završi što i u takvoj atmosferi je sve proteklo. Deluje kao da mu je bilo malo i neprijatno, stegnuto je sve delovalo. Nama je bilo čudno što smo morali da odložimo telefone, ali smo ipak do uradili“; kažem jedan od članova Privremenog organa za Novu.

Konačno, Šapić na kraju nije želeo da se fotografiše sa ostalim članovima Privremenog organa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Rekao je da nema fotografisanja i izašao iz sale. Bili smo iznenađeni jer je praksa da se to objavi na sajtu grada, ali Šapić to očigledno nije želeo. Mi smo se samo pogledali međusobno i tako se završio sastanak“, zaključuje naš izvor.

I zaista, na sajtu Grada Beograda objavljena je kratka vest da je formiran Privremeni organ, uz fotografiju dosadašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsetimo, u ponedeljak je zvanično počeo sa radom Privremeni organ Grada Beograda koji će upravljati glavnim gradom do izbora nove vlasti. Kao što smo ranije najavili, njegovi članovi su iz redova vlasti Aleksandar Šapić (predsednik organa) i Aleksandar Mirković (SNS), kao i Nikola Nikodijević (SPS). Kada je reč o opoziciji, članovi ovog tela su Dobrica Veselinović (ZLF) i Vladimir Obradović (SSP).

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Privremeni organ vodi neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa“ u gradu.

Ovo nije prvi put da se formira Privremeni organ u Beogradu uoči izbor. Slična situacija viđena je pre 10 godina. Tada su Privremeno veće, odnosno organ činili Siniša Mali i Nebojša Čović iz SNS, Andreja Mladenović iz DSS, Tatjana Pašić iz DS, te Nikola Nikodijević iz SPS. U to vreme na prvoj sednici ovog Privremenog organa za sekretara je izabran Goran Vesić.

Mediji su tada dobili priliku da fotografiju i snime početak ovog sastanka, za razliku od sadašnjeg saziva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare