Budimir Gurbić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je juče novu strategiju, ali ne za rešavanje problema sa kanalizacijom u Beogradu i poplavama koje nastaju posle malo jače kiše, niti za rupe u asfaltu i gužve u saobraćaju, već za ljubimce u parkovima. I tako neodoljivo podsetio na bivšeg gradonačelnika Zorana Radojičića, koji je kod većine Beograđana ostao zapamćen po tome što je otvorio tri kućice za vrapce.

Nedavno je obeleženo 100 dana nove gradske vlasti na čelu sa Aleksandrom Šapićem.

Iako se to u životu glavnog grada nije preterano osetilo, Šapić je nekoliko puta rekao da ni on ni njegov tim nisu stali sve to vreme i da će Beograđani uskoro to videti.

A onda je juče organizovana konferencija na novinare, gde je Šapić okružen mnoštvom životinja, što na povocima, što u kavezima, otkrio da se radi na tome da svaki park dobije opremljen prostor za kućne ljubimce.

Jer, svi znaju da je to trenutno najveći problem glavnog grada.

„Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima. Tamo gde postoje uslovi, uredićemo prostor namenjen njima. U toku je takođe izrada nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja treba da bude završena do kraja godine“, napisao je Šapić na Tviteru i tako pošao stopama bivšeg gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

On je ostao upamćen po tome što je 2018. godine otvorio prvu mini eko-zonu za vrapce na Novom Beogradu. U novobeogradskom Bloku 28 postavljene su tri kućice i hranilice za vrapce u koje će hranu za te ptice stavljati građani.

Ostaće zapamćene i Radojičićeve izjave o vrapcima i žvakama.

On je tada rekao da su vrapci simbol Beograda i ekološki zdravog grada.

„Glavna je ideja razvijanje Beograda u pravcu zdravijeg grada“, rekao je Radojičić novinarima i upozorio da su žvake neprijatelji vrabaca, jer ako ih pojedu, oni uginu.

„Svako ko baci žvaku mora da razmišlja da time može da ubije nekoliko vrabaca“, kazao je tada bivši gradonačelnik Beograda.

BONUS VIDEO: Radnici gradskih preduzeća izviždali Šapića