Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio Srpskom patriotskom savezu (SPAS) jedno ministarstvo u novoj vladi, ja sam predložio da to bude Ministarstvo za demografiju jer smo porodici posvetili dosta pažnje u našem programu, rekao je večeras u “Utisku nedelje” lider SPAS-a Aleksandar Šapić, dodajući da je on odlučio da budući ministar bude upravo Ratko Dmitrović jer je "apsolutno referentan da vodi to ministarstvo".

„Porodica i briga o populacionoj politici je nešto čemu smo mi posvetili dosta pažnje u programu i to ministarstvo je bilo prilično važno za nas. Nije Vučić rekao da Ratko Dmitrović bude ministar nego sam to učinio ja i niko u našoj stranci neće odlučivati umesto mene i stranačkih organa“, rekao je Šapić

Na pitanje Olje Bećković šta ga je preporučilo za taj resor, Šapić je rekao da se Dmitrović već 15 godina bavi demografijom i populacionom politikom.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Dmitrović je čovek širokog obrazovanja, koji se tokom cele svoje karijere trudio da zaštiti srpski narod. Mislim da je on neko ko je u ovom momentu apsolutno referentan da vodi to ministarstvo“, istakao je on, dodajući da je siguran da će Dmitrović u narednom periodu pokazati i implementirati neke stvari koje su naša programska načela.

Šapić je napomenuo da mu se ipak ne dopadaju neki njegovi stavovi koje iznosi na društvenim mrežama.

Šapić je još jednom ponovio da ništa nije tražio od Aleksandra Vučića i da je na osnovu glasova koje je SPAS osvojio, a to je 15 puta manje od SNS, bilo nepristojno i politički nerealno da ima bilo kakve zahteve kada je reč o vladi.

Međutim, Vučić  je, kako je rekao, smatrao da ono što je radio poslednjih godina ima neku težinu, da su njihovi politički stavovi bliski SNS  i da mogu da naprave neki dogovor.

Upitan da li će se saradnja sa SNS biti nastavljena u na narednim izborima i da li će Aleksandra Vučića podržati na predsedničkim izborima, a naprednjaci zauzvrat njega podržati u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, Šapić je rekao da o tome nije razgovarao sa Vučićem.

„Nismo razgovarali o beogradskim i predsedničkim izborima. Oni su za godinu i po dana, ne kažem da nećemo razgovarati o tome“, rekao je on, ističući da je SNS mogao bez SPAS-a i u Vladi i na Novom Beogradu.

Ja njima nisam bio potreban, da li ćemo razgovarati o budućim izborima, videćemo, rekao je Šapić.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, smatra da izbor Ratka Dmitrovića za ministra za brigu o porodici i demografiju nije logičan izbor.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Treba voditi računa o razlozima za demografsko opadanje u Srbiji, a neke od Dmitrovićevih poruka na Tviteru su upravo doprinele da mladi odlaze iz zemlje“, rekao je Antonijević u „Utisku nedelje“.

On je ukazao i na negativne poruke koje je Dmitrović upućivao ne samo povodom dešavanja u Crnoj Gori, već i Hrvatskoj i da to malo uznemiruje, napominjujući da svako mora imati odgovornost za javno izgovorenu reč.

Na pitanje kako komentariše predlog Gordane Čomić za ministarku za dijalog on je rekao da joj, iako su već danas krenuli sa napadima na nju, treba dati 100 dana da bi mogli da procenimo da li ima političke volje za rešavanje problema  i kako će se neki od njih rešavati.

„Mogu da razumem njenu ličnu odluku da se baci u to, ali teško je objašnjivo to ljudima koji su pratili njen dosadašnji rad, ali sačekajmo 100 dana”, rekao je Antonijević.

Komentarišući predlog da Gordana Čomić postane ministar, politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je njegova prva asocijacija bilo njeno predsedavanje Skupštinom Srbije, kao potpredsednik iz redova Demokratske stranke, kada se prema opoziciji ponašala gore nego sada Maja Gojković.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dodaje da je ona bila jedna od glavnih aktera kada je od Srpske radikalne stranke „oteto“ 20 mandata, odnosno da je prihvatila argument da se mandate zagubili tadašnji lideri SNS-a i Tomislav Nikolić Vučić.

„Ona je inicijator urnisanja izbornog političkog sistema u Srbiji“, ocenio je on, dodajući da ovoj vladi treba dati šansu da uz pomoć Ministarstva za dijalog pripremi ozbiljne uslove za naredne izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare