Foto:Nova S

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umenosti (SANU) saopštio je danas da se u jeku napada na predsednika, pojedine članove, njena rukovodeća tela, pa i samu Akademiju, nikome ne može uskratiti pravo na lično mišljenje i na njegovo izražavanje.

Dodaje se da je „neprikladno i neprihvatljivo prozivanje“ članova SANU da se pojedinačno izjašnjavaju po principu „da ili ne“ o pitanju koje predlagač samog postupka postavlja zbog „dobro poznatih političkih i istorijskih asocijacija“ koje takav zahtev budi.

Ovo je naglašeno jer su članovi SANU, u dugom nizu godina, „bili potpuno slobodni da se izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije na najrazličitije načine, da bi ih neko ko to nije uočio prozivao da svoje prethodno obrazložene stavove ukratko ponove po njegovom diktatu“.

U saopštenju je navedeno da je „ogromna većina akademika“ podržala navedena načela i jasno dala podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU da nastave sa radom. Ukazano je i da je neprihvatljiva atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem Kosova velikim delom prelama baš u SANU, koja kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog problema.

„To jednostavno nije tačno: radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju, a Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja“, navodi se u saopštenju SANU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar