Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je danas saopštilo da "ne prihvata ultimativno prozivanje šta može i sme da kaže, šta da uradi i kako da se izjasni, uz preteću senku posledica koje se predočavaju", navodeći da to važi i za SANU, kao insituciju, i za svakog njenog člana.

„Pogotovu ako ostaje utisak, kao što je slučaj u poslednjim događanjima, da su napadi uglavnom zasnovani na citiranju tvrdnji koje u tom obliku zapravo nisu ni izrečene“, saopštilo je Predsedništvo SANU povodom kritike predsednika SANU Vladimira S. Кostića zbog izjave početkom januara da „Кosovo u ovom času nije naše“.

U saopšenju je navedeno da su članovi SANU „slobodnomisleći ljudi koji se međusobno veoma razlikuju ne samo zbog raznovrsnih naučnih i umetničkih oblasti, nego i zbog izrazito različitih stavova prema osnovnim društvenim i životnim pitanjima“, te je SANU zato „slika društva u malom“.

Pročitajte još...

„SANU nema čvrsto ustrojstvo političkih partija, državnih institucija ili verskih organizacija. Akademijina upravljačka tela bave se prevashodno organizovanjem rada same SANU i širenjem i podsticanjem njene naučne i umetničke uloge u društvu“, navedeno je u saopštenju.

Zbog takve organizacije i načina rada, kao i zbog specifičnosti sastava članstva, „od SANU se ne može očekivati neprekidno zauzimanje kolektivnih stavova po pitanjima o kojima ni naše društvo u celini nema jedinstvene stavove“.

„Utoliko je važnije da se čuje glas pojedinih, naročito istaknutih članova SANU. U tom smislu Predsedništvo SANU smatra da po prirodi stvari, takvi glasovi izražavaju lične stavove i simbol su intelektualne slobode izražavanja. Smatramo da se time postižu i sučeljavanja mišljenja koja su daleko delotvornija nego bilo kakva uporna nastojanja kreiranja kolektivnih stavova u SANU“, poručilo je Predsedništvo SANU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare