Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik odborničke grupe Oslobodimo Vračar Konstantin Samofalov kaže da rukovodstvo ove opštine pravi vašarsku atmosferu i pali badnjak ispred zgrade na Badnji dan, potencirajući na dobrobiti i rešavanju problema građana, dok je u opštini godinama unazad javašluk.

Ispred GO Vračar je obeležen Badnji dan “osveštavanjem i paljenjem badnjaka”, kojem su prisustvovali rukovodstvo i zaposleni u opštini. Na sajtu opštine Vračar se navodi da je “svečani čin paljenja badnjaka predvodio predsednik Gradske opštine Vračar akademik profesor Milan A. Nedeljković, koji je tom prilikom uputio poruke mira, ljubavi i sloge”.

„U Gradskoj opštini Vračar već sedmu godinu za Badnji dan čitamo molitvu za rođenje Isusa Hrista, za dobrobit naših porodica i svih Vračaraca. Ovom prilikom želim svima da čestitam Božić i Novu godinu i poželim zdravlje, sreću i blagostanje. Da nađemo pravi put u rešavanju svih zadataka i problema na jedan lak, blagodetan način.”, rekao je predsednik opštine  Nedeljković.

Iz odborničke grupe Oslobodimo Vračar navode da takve SNS-ovske fešte nisu ništa novo, odnosno da je takav “ritual” uspostavljen još 2017. godine, ali i dodaju da takvi običaji u opštinama postoje “oduvek”, samo je pitanje stila kako će se realizovati i da li će se od istih praviti vašarska atmosfera.

“Predsednik opštine Nedeljković toliko usmeno potencira na dobrobiti i rešavanju problema građana Vračara, dok u praksi opština u prethodne dve godine nije imala nikakve razvojne projekte. Opština je prljava, zelene površine se ne održavaju, nedostaju parking mesta, a investitorsko divljanje je vidljivo na sve strane“, rekao je predsednik odborničke grupe Oslobodimo Vračar Konstantin Samofalov.

Konstantin Samofalov Foto: Saša Petrović

On smatra da se sveukupna dobrobit građana ne postiže tako što se u budžetu opštine Vračar planira da se broj zaposlenih poveća za devetoro ljudi i to u oblasti građevinskih poslova i dodaje:

„Valjda im je svrha da ozakone premašenu spratnost i nelegalno izgrađene objekte na Vračaru“.

U tom kontekstu i u „duhu dobrobiti“, Samofalov je iskoristio da napravi osvrt na spisak srušenih objekata od kultruno-istorijskog značaja.

„Predratna kuća u Mišarskoj ulici je srušena dan nakon što joj je istekao status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom. Kada je u pitanju vila u ulici Nikolaja Krasnova 4, investitor je iskoristo pravni vakuum, a Odeljenje za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar mu je bez problema izdalo rešenje o rušenju. Usled nemara i neznanja krajnje sumnjivih investitora i izvođača radova, srušena je zgrada pored gradilišta u Vidovdanskoj ulici. Izvođač radova koji se prethodno bavio snimanjem sado-mazo filmova, preorijentisao se na građevinsku delatnost, pa srušio zgradu u Vidovdanskoj, a odjednom se pored zvaničnog investitora pred tužilaštvom pojavio još jedan investitor, koji nije naveden nigde u papirima. I onda vrhunac, predratna vila u ulici Internacinalnih briga 47, srušena je bez dozvole nadležnih ograna, a onda nam SNS sateliti  obećali da će biti vraćena u prvobitno stanje“, kaže Samofalov i dalje navodi:

„U ulici Stojana Protića 3 smo imali nov pristup otimanja parcela na Vračaru. U dvorište zgrade ubačene su dimne bombe, flaše, životinjske iznutrice i kiselina. Investitor stalno preti stanarima i vrši pritisak da prodaju svoje stanove“.

On podseća da je završen i urbanistički projekat koji obuhvata parcelu predratne vile u ulici Hadži Melentijeva 72, koja će kako stvari stoje doživeti istu sudbinu kao sve gore navedene vile, jer je na njenom mestu predviđena gradnja poslovno-stambenog objekta.

„Potom, planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Katanićevoj 8-10, a prema njegovim rečima, „gradnja ovog objekta podrazumeva rušenje šest objekata, kao i rušenje zgrade koja je bila pod prethodnom zaštitom u okviru kulturno-istorijske celine Istočni Vračar, ali joj je ovaj status istekao krajem 2020. godine, dok će dvorišna zgrada od svega tri sprata biti potpuno zagrađena- zbog čega su se stanari i pobunili“.

Samofalov ističe da odbornike i građane dodatno zabrinjava prekid javnog uvida za blok Krunska-Smiljanićeva-Kneginje Zorke-Njegoševa, koji je oglasio Sekretarijat za urbanizam.

„Netransparentan rad je njihov modus operandi. S obzirom na to da se u slučaju bloka pomenutih ulica rani javni uvid već prekidao i to usmenim putem, i da je predratna vila na Vračaru srušena bez ikakvog pravnog akta, u normalnom društvu bismo mogli da tumačimo da je ovakvo odlaganje (postavljanjem saopštenja na sajt Grada) neka vrsta progresa. Međutim, Srbija pod vlašću SNS je sve samo ne normalno društvo, pa u tom smislu izražavamo sumnju da su i u ovom slučaju posredi ozbiljne mahinacije. Zato im se ne verujemo ni kada (nas) blagosiljaju!“, zaključuje Samofalov.

BONUS VIDEO: Trenutak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar