Konstantin Samofalov i glasanje Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Povodom teksta na portalu Nova.rs u kojem član SNS Andreja Marinković navodi da je jedan od oko 3.000 lažno prijavljenih građana na opštini Vračar, predsednik odborničke grupe "Oslobodimo Vračar“ Konstantin Samofalov najavljuje da će od MUP zahtevati izveštaj o prijavljivanju birača na celoj opštini.

„Na inicijativu odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“, dana 9. februara 2022. godine na sednici Skupštine GO Vračar na dnevni red je dodata tačka koja se odnosi na navode o prijavljivanju birača vladajuće stranke na opštini Vračar. Uz to, zahtevali smo i dodatni izveštaj Policijske stranice Vračar. Dana 22. februara 2022. godine iz Policijske stanice Vračar je stigao odgovor na dopis od 9. februara, a u kojem je navedeno: „U vezi vašeg dopisa gornji broj a u vezi dostavljanja Izveštaja o navodnom masovnom prijavljivanju građana na adresama Novopazarska br. 6 i 43, Maksima Gorkog br. 23 i Cara Nikolaja br. 72 obaveštavamo vas da smo proverom kroz evidencije kojima raspolaže MUP ustanovili da na adresi Novopazarska nije evidentiran kućni br. 6, na adresi u ul. Novopazarska br 43 od dana 01. 01. 2022. godine prebivalište su prijavila dva lica, u ul. Maksima Gorkog br. 23 nema novoprijavljenih lica u periodu od 01. 01. 2022. godine, a na adresi ul. Cara Nikolaja br. 72 od dana 01. 01. 2022. godine prebivalište su prijavila tri lica“, kaže Samofalov.

Kako dodaje, iz priloženog se vidi da se Policijska stanica Vračar fokusirala na ulice i brojeve koje su se u tom momentu našle u žiži javnosti, a na osnovu navoda iz opozicije.

Međutim, to što na tim određenim adresama policija nije „pronašla“ lažno prijavljene građane, ne znači da ih nema, tvrdi Samofalov.

Da nešto ozbiljno nije u redu na opštini Vračar, prema njegovom mišljenju, potvrđuje broj upisanih birača u birački spisak.

„Na sajtu Gradske izborne komisije su navedeni rezultati izbora za odbornike u Skupštini grada Beograda 2022. godine. Navedeno je da na opštini Vračar ukupan broj birača upisan u birački spisak iznosi 63.277. Samo četiri godine ranije, na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. godine na opštini Vračar je bilo 60.420 lica upisanih u birački spisak. To je ukupno 2.857 birača više u odnosu na 2018. godinu. Iako se dosta ljudi naseljava na našoj opštini, odliv i mortalitet utiču na to da je prosto nemoguće da ima 2.857 više upisanih u birački spisak. Može da ih bude samo manje, a u najidealnijem slučaju isti broj. Ovde brojevi pokazuju da su navodi o najmanje 3.000 upisanih fantomskih birača očigledno tačni. Zato policija mora što pre da da odgovor na ove navode“, rekao je Samofalov aludirajući na tekst Nova.rs.

U ovom tekstu član SNS Andreja Marinković tvrdi da je „jedan od 3.000 građana koji su uoči izbora prijavljeni na lažne adrese u opštini Vračar i da je dve i po godine bio na ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u ovoj opštini, kao i da mu je rečeno da ne mora da se pojavljuje na poslu, iako je sve vreme dobijao platu.

„Zbog svega navedenog, tražimo održavanje vanredne sednice Skupštine GO Vračar na kojoj ćemo od MUP zahtevati ponovni izveštaj o eventualnom prijavljivanju birača na celokupnoj opštini Vračar. Isto tako, u tačku dnevnog reda ćemo uvrstiti i razmatranje navoda o zloupotrebi opštinskog budžeta u cilju partijskog uhlebljavanja stranačkih kadrova koji se prema izjavama sagovornika iz dnevnog lista „Nova“ čak i nisu pojavljivali na radnom mestu, dok su platu uredno primali“, kaže Samofalov.

On je dodao i da „Oslobodimo Vračar“ zahteva hitnu raspravu na kojoj će načelnica opštinske uprave Gordana Basta imati priliku da odgovori na navode o stranačkom zapošljavanju i na tvrdnje da je takvim kadrovima dozvoljeno da ne dolaze na posao.

„Već u nekoliko navrata naša odbornička grupa je pozivala SNS da smanji broj članova opštinskog veća koji primaju velike plate. S obzirom na to da su iskoristili maksimalan broj članova opštinskog veća, mi smo u uslovima pandemije zahtevali da se taj broj upola smanji, kako bi se finansijska sredstva preraspodelila na druge korisne projekte na našoj opštini. Ništa od toga nije učinjeno, a SNS se jasno opredelila da i dalje partijski zapošljava kadrove u opštini, a sada vidimo da se tu ne radi samo u funkcionerima u opštinskom veću, već da po dubini u čitavoj opštini postoji ko zna koliko „fantomski zaposlenih“- jer kao što fantomski birači nemaju stvarno prebivalište na opštini na kojoj glasaju, tako se ovi zaposleni fantomi ne pojavljuju na radnom mestu, a troše budžetska sredstva“, zaključio je Samofalov.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović i Đorđe Miketić o fantomskim glasačima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar