Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Danas se na sednici Skupštine opštine Vračar nalazi izveštaj policijske stanice Vračar o stanju bezbednosti na našoj opštini. I upravo smo od tog izveštaja očekivali da će tretirati pretnje smrću Borisu Tadiću koje su mu prošle nedelje upućene grafitima na vračarskim ulicama. Nažalost, to se nije desilo, i do danas smo ostali bez odgovora ko su počinioci ovog dela, rekao je generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov nakon sednice.

Da podsetimo, lider Socijal-demokratske stranke Boris Tadić nedavno je dobio opasne pretnje na grafitima u Beogradu i nalepnicama u Banja Luci.

Na grafitima koji su bili ispisani da zidovima u beogradskim naseljima Dorćol i Vračar stajalo je: „Smrt Borisu Tadiću“. U isto vreme, na ulicama Banja Luke pojavile su se nalepnice s uvredljivim sadržajem na kojima je pisalo: „Umri majci“.

Pretpostavlja se da je povod za ovakve poruke bila izrečena presuda generalu Ratku Mladiću na doživotni zatvor. On je isporučen Hagu u vreme mandata Borisa Tadića.

Iako je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su ovakve poruke na ulicama Beograda nedopustive, a zatim zatražio od nadležnih državnih organa da u najkraćem mogućem roku pronađu osobu ili osobe koje su učestvovale u njihovom pisanju, Samofalov kaže da za sad nema pomaka.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Zahtevamo od SO Vračar da hitno zatraži informacije od policije dokle se stiglo u istrazi i da izvrši pritisak na policijsku stanicu da se počinioci otkriju. To je odgovornost opštinske vlasti SNS, jer upravo ova politička stranka poslednjih gotovo 10 godina svoje vlasti generiše ogromnu agresiju u društvu, koja na kraju rezultira ovakvim pretnjama ubistvom. Zahtevamo od opštine Vračar da, kada već nije prekrečila grafit iako se nalazi na manje od 100 metara od zgrade opštine, da hitno ukloni svaki trag ovog grafita koji je sramota za svakog pristojnog građanina Vračara. Ove pretnje nisu lice opštine Vračar, već naprednjačke vlasti koja generiše agresiju i utoliko je njihova politička odgovornost u ovom slučaju veća“, kaže Samofalov.

Ističe da ovo nije izolovan slučaj pretnji, te da se sa njima Boris Tadić susreće godinama gotovo svakodnevno.

„Ali za razliku od Vučića koji bi u sličnoj situaciji organizovao celodnevne emisije o državnom udaru, on ne želi da kreira atmosferu patetike i da zloupotrevljava ovaj slučaj. Tadić stoji iza svake odluke koju je doneo, svestan rizika i po svoju bezbednost i rejtinge, zbog toga što su one donošene u najboljem interesu Srbije i njenih građana. Licemerno je kada Vučić pred UN govori o uspešnom završetku saradnje sa haškim tribunalom i EU integracijama, znajući da je upravo on povodom završetka te saradnje učestvovao u organizovanju demonstracija propraćenih nasilnim rušenjem Beograda, da su njegovi saborci tada bacali kletve i pretili državnom vrhu. I dok se on danas kiti tuđim perjem povodom uspešnog okončanja saradnje sa tribunalom, neko drugi je iza kulisa naprednjačke propagande izložen svakodnevnom riziku po sopstveni život. Najmanje što opština Vračar može da učini je da sa zidova ukloni tragove ovih sramnih pretnji smrću i da izvrši pritisak na vračarsku policiju da obavlja svoj posao“, zaključuje Samofalov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar