Foto:Nemanja Jovanović

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 23. juna doneo je zaključak po kom sve medicinsko osoblje može biti premeštano i poslato na rad u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, po usmenom nalogu poslodavca. Po ovom aktu, koji je lično potpisala premijerka Ana Brnabić, svi koji odbiju premeštaj, automatski će dobiti otkaz. Ovu odluku danas je prokomentarisao i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, uz ocenu da "Krizni štab i premijerka misle da su njihovi zaključci jači i od Ustava i zakona i da je reč o karikaturi.

“Lica iz tačke 1. ovog zaključka koje odbije da postupi po usmenom nalogu o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstveni ustanovu, u skladu sa planom popune i drugim odlukama Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, rukovodilac izdaje rešenje o radnoj obavezi. Obvezniku radne obaveze, koji ne postupi po rešenju svog rukovodioca o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstvenu ustanovu, prestaje radni odnos”, navodi se u zaključku.

Šabič je oštro reagovao povodom ovakvog akta.

„Krizni štab i premijerka misle da su njihovi zaključci jači i od Ustava i zakona? Ovo je pravni akt?!Ili neustavna i nezakonita, nomotehnički nepismena .. karikatura?“, napisoa je Šabić na Tviteru.

U izjavi za naš portal, Šabić ocenjuje da je akt u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.

„Pravo na rad je jedno od prava zajamčenih Ustavom i ostvaruje se, kako to Ustav lepo kaže, u skladu sa zakonom. Ne ostavruje se u skladu sa nekakvim zaključcima Kriznog štaba ili Valde, već u sladu sa zakonom. To je pre svega zakon kojim se uređuje radni odnos, ali mogu biti i neki drugi posebni zakoni“, kazao je Šabić.

On napominje da bi ovakvi zaključci možda mogu da budu obavezujući, ali samo u izuzetnim momentaima poput ratnog ili vanrednog stanja. Naš sagovornik podseća podseća da nismo u vanrednom stanju, pa je mogućnost da bilo ko nameće ovakvu obavezu neodrživa.

Šabić ističe da čak i u vanrednom stanju postoji kategorija koja nije dužna da ispoštuje ovakav zaključak. Postoje izuzeci, poput samohranih roditelja i roditelja sa bolesnom decom.

„Preporučijem ljudima da se suprotstave bespravlju i da ukažu svom starešini da je reč o neustavnom pravnom aktu. Iskreno se nadam da se to neče ni dešavati. Nije isključeno da je ovo jedana pretnja i pokušaj zastaršivanja i da su čak i oni svesno da je ovo zbiljno kršenja prava i zakona“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare