teški slučajevi kovid 19
Foto: EPA-EFE/Karoly Arvai/kormany.hu

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 23. juna doneo je zaključak po kom sve medicinsko osoblje može biti premeštano i poslato na rad u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, po usmenom nalogu poslodavca. Po ovom aktu, koji je lično potpisala premijerka Ana Brnabić, svi koji odbiju premeštaj, automatski će dobiti otkaz.

“Lica iz tačke 1. ovog zaključka koje odbije da postupi po usmenom nalogu o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstveni ustanovu, u skladu sa planom popune i drugim odlukama Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, rukovodilac izdaje rešenje o radnoj obavezi. Obvezniku radne obaveze, koji ne postupi po rešenju svog rukovodioca o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstvenu ustanovu, prestaje radni odnos”, navodi se u zaključku.

Mnogi zdravstveni radnici su ostali zatečeni ovom “otvorenom pretnjom” otkazom, smatrajući da se ovakav akt ne može doneti mimo vanrednog stanja.

“Ne znam kako ovo da protumačim, sem što sam siguran da ovakav vid pritiska može dovesti do ozbiljnih zloupotreba. Niti je sve osoblje obučeno za rad sa kovid pacijentima, niti smo svi u istom položaju. Dakle, sve je ostavljeno na odluku rukovodiocu, što znači da ja, ukoliko nisam miljenik svom direktoru, od sutra mogu biti poslat u Novi Pazar, na primer”, kaže lekar Kliničkog centra Vojvodine.

Foto: Nova.rs

U zaključku se ne navodi nikakvo ograničenje koliko premeštaj može trajati, niti po kojim kriterijumima direktori ustanova treba da izaberu koga će slati u druge bolnice.

„U svakom kolektivu imate miljenike, kao i one koji su manje popularni kod rukovodstva. Pretpostavljam da će ova prva grupa bolje proći. Takođe, u Srbiji ne postoji zdravstvena ustanova u kojoj imate višak medicinskog osoblja, tako da ovakva preraspodela može ozbiljno uticati na kvalitet sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. COVID 19 nije jedina bolest u Srbiji”, kaže naš sagovornik.

Ujedno, donošenje ovog zaključka tumači se i kao najava otvaranja novih covid bolnica, mada se Krizni štab o tome još nije zvanično izjašnjavao. Medicinsko osoblje se, međutim, sa pravom plaši ovakvih poteza vlasti s obzirom da je, prema rečima predsednika Sindikata lekara i farmaceuta dr Radeta Panića, situacija mnogo gora nego što nam se predstavlja.

“Trenutno u Srbiji nema testova, ne testiraju se pacijenti, oni sa izraženom kliničkom slikom se vraćaju kući, a da nisu dobili nikakvu terapiju, a kapaciteti četiri tercijarne ustanove u Srbiji su već popunjeni najtežim slučajevima. Em smo u manjku sa osobljem 15 posto, em su mnogu lekari i osoblje zaraženi, što je još 10 posto, em smo iscrpljeni, em nemamo zaštitne opreme. Mi građanima više nemamo čime da pomognemo”, rekao je za Nova S Panić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare