Radomir Lazović, Rodoljub Šabić kombo
Foto: Arhiva

Radomir Lazović iz Inicijative "Ne davimo Beograd" i advokat Rodoljub Šabić ocenili su u Novom danu da je "afera Savamala, iako nije rešena, pokazala pravi karakter ove vlasti, kao i način kako ona funkcioniše". "Savamala je događaj koji ni u finansijskom, ni u političkom smislu ne izgleda tako krupno, ali je trajno zapamćen", istakao je Šabić dok je Lazović poručio da smo "propustili priliku da neko odgovara za ono što se desilo", ali nismo propustili priliku da ukažemo na kriminalni karakter vlasti".

Ni posle pet godina nije rasvetljeno ko je i po čijem nalogu u noći 24. i 25. aprila 2016, u vreme dok je Srpska napredna stranka slavila izbornu pobedu, rušio objekte u beogradskoj četvrti Savamala. U ovom slučaju osuđen je samo tadašnji šef smene u policiji, jer nije reagovao na pozive građana, a i dalje je nepoznato ko su osobe sa fantomkama na glavi koje su bespravno rušile privatne objekte i maltretirale građane.

„Ničija nije do zore gorela. Treba da se uspostavi normalna društvena atmosfera u kojoj je potpuno normalno da se za jedno noćno, divljačko, nezakonito rušenje snosi odgovornost bez obzira ko iza toga stoji. Vrlo je zanimljivo da je to peta godina da mi pričamo ovoj temi. Teško bi mogli da se setimo raznih ‘zavera’, ‘pokušaja državnih udara’, ‘napada’ iz Hrvatske i Albanije… Bilo je gomila stvari koje su na prvi pogled neuporedivo važnije od Savamale, pa ipak ovo jeste tema, koja bila tema čak i Evropskog parlamenta. Stvar je u tome što je ovo zapravo paradigma, sublimirani izraz stanja koje traje već godinama“, kazao je Šabić za N1.

On je dodao da naša zemlja u funkcioniše „na potpuno neprimeren način jednoj uređenoj državi“.

„Jednog dana to mora da prestane, jednog dana i ova zemlja mora da funkcioniše kao uređena država“, istakao je Šabić.

Lazović napominje da smo nakon dešavanja u Savamali „propustili priliku da neko odgovara za ono što se desilo“, ali napominje da „nismo propustili priliku da ukažemo na kriminalni karakter vlasti“.

„To je klupko umreženih političara, kriminalaca i poslovnih ljudi, koji čine milje Srpske napredne stranke. Mi smo tu na jednom malom delu videli kako to izgleda. Imali smo rušenje, ali ono što je usledilo, da se ceo državni aparat upregne da se to zataška, to je bilo neverovatno. Oni su se udružili kako bi sakrili šta se tamo desilo. Baš zato se pokazalo koliko je to jedna ozbiljna kriminalna struktura u našoj državi, i koja se ne libi ničega kako bi zaštitila svoje unosne poslove“, naveo je Lazović.

On je objasnio da se iz zvaničnih policijskih dokumenata može videti da je Elektrodistribucija isključila struju, da je Parking servis uklonio vozila i da je „Čistoća“ zaustavila čišćenje te večeri.

Šabić je podsetio da je on prvi funkcioner koji je o tome progovorio, kao i da o tom događaju tada, 24 sata ni jedan medij nije pisao niti objavio ništa.

„Tek posle se na društvenim mrežama priča otvorila“, rekao je on.

O tome kako se država odnosila prema ovom slučaju, Šabić ukazuje na podatak da umesto da je država obezbedila da se za potrebe sudskog procesa obezbede dokazi, komunalci su došli i pokupili sav šut koji je nastao nakon rušenja.

„To je bilo uklanjanje dokaza, to je krivično delo, a niko na to nije reagovao. I to je kontinuitet nove svesti koja dolazi. Svesti da vlast služi da se zadovolji sopstveni interes, a ne javni. Da garnitura koja je na vlasti zajedno sa svojim partnerima može da radi sve što je u njihovom interesu“, naveo je Šabić.

Podsetio je i na slučaj koji se odigrao godinu dana pre rušenja Savamale, u kome je „nekoliko lica zaustavilo i ispraznilo tramvaje, a zatim ih iskoristili kao svojevrstan paravan kako gosti iz arapskih zemlja ne bi videli proteste koje su se tada održavali“.

„Mi smo godinu dana pre ovih sa fantomkama, imali uniformisane fantome. Da li je moguće, da u glavnom gradu Srbije neko isprazni dva tramvaja, istera ljude napolje, postavi ih kao barikade, a da mi ne znamo ko je to“, zapitao je Šabić.

„Svi akteri nakon rušenja ostali na istim mestima ili dobili unapređenja“

Govoreći o policajcu Goranu Stamenkoviću, koji je jedini kažnjen zbog slučaja Savamala, Lazović kaže da to samo potvrđuje tezu da tu nije bilo nikakve nagodbe o priznanju krivice, već da je „taj čovek napravio sporazum zbog ćutanja“.

„To je bio njegov ulog u toj nagodbi. Kakava je to nagodba. Šta se on dogovorio? Šta je dobila država, a šta javnost od njegove nagodbe“ pita Lazović, a Šabić primećuje „da je on kažnjen za nešto što nije preduzeo, propuste, a nije kažnjen niko za ono što je preduzeo“.

Na pitanje da li Stamenković može da postane uzbunjivač, Lazović odgovara potvrdno i dodaje da bi to bilo značajno“.

„Ako je već napravio nagodbu, to je trebalo da bude nagodba da on kaže ko je nalogodavac, kako je došlo do dela, a ne da se sve to sakrije. Ja ga pozivam da kaže sve što zna šta se dešavalo te noći. Ko mu je naredio i kako je došlo do sprovođenja te akcije? Pošto je predsednik Vučić rekao da je to trebalo da se pojave danju i da ruše, ja postavljam pitanje predsedniku: ‘Da li on stoji iza tog čina, ako je trebalo da dođu danju, i da li je ‘ok’ da bageri Milenijum tima ruše danju po Savamali“, upitao je Lazović.

Dodaje da su svi akteri koji su tada bili u organima vlasti nakon rušenja ostali na istim mestima ili dobili unapređenja.

Šabić je naveo da je tada kao Poverenik za informacije od javnog značaja razgovarao sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Sefanovićem i republičkim tužiocem Zagorkom Dolovac, i da su ga oboje uveravali da će slučaj biti istražen i rešen.

„Naravno da nije urađeno ništa. Sve je tu urađeno, da ostane tu – gde je“, napomenuo je on i dodao da se nakon saznanja o Stamenkovićem investicijama otvaraju brojna pitanja.

„Ko stoji iza toga? Ko to zapravo finansira? Odakle tu novac? O čemu se tu zapravo radi“, upitao je Šabić i ustvrdio da je to urađeno „u nečijem interesu, a na višestruku štetu zemlje“.

Oba sagovornika su izrazila sumnju u legalnost Beograda na vodi, kao i da je šteta koja je nastala tim projektom „nepopravljiva“.

„Mi možemo da je umanjimo, možemo da naučimo iz nje, ali mislim da je nepopravljiva, i da treba da stoji kao jedna vrsta podsetnika ili škole šta nam se desilo. Ovo društvo je jako nisko palo kada je dozvolilo tako nešto“, ocenio je Lazović.

„Savamala je događaj koji ni u finansijskom, ni u političkom smislu ne izgleda tako krupno, ali je trajno zapamćen. Mi o Savamali pričamo svake godine, a mnoge druge stvari smo zaboravili“, zaključuje Šabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar