Zoran Lutovac Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je današnji razgovor opozicione grupacije stranaka sa evroparlamentarcima putem video linka o izbornim uslovima bio konsultativan da bi se utvrdila agenda kako u narednom periodu doći do slobodnih medija u Srbiji, kao i slobodnog izbornog procesa, bez pritisaka na građane.

„Razumeo sam iz razgovora da im nisu sporni ciljevi koje smo predočili i da im je važna naša fleksibilnost u načinu kako ih ostvariti“, rekao je Lutovac novinarima nakon razgovora u kojem je učestvovala grupacija okupljena oko DS i Stranke slobode i pravde, koja je ranije predstavila zajedničku platformu.

Lutovac je rekao da će se razgovori nastaviti, ne precizirajući datum, ali je naveo da misli da će oni da budu neposredni, u Briselu ili Beogradu.

„Nema pogadjanja oko ciljeva koje smo postavili u platformi. Sloboda medija i pravo građana na slobodne izbore“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, tema dijaloga može biti samo kako da se ostvare ti ciljevi.

On je podsetio da neka rešenja koje je ta grupacija u svojoj platformi predložila mogu da se sprovedu i putem donošenja leks specijalisa.

„Ako neko smatra da može da predloži bolja rešenja kako bi se ovi ciljevi ostvarili, mi smo fleksibilni da o njima razgovaramo i podržimo ih“, rekao je on.

Lutovac je istakao da postoji samo jedan pravi dijalog o unapredjenju izbornih uslova, a to je onaj u kojem posreduju evroparlamentarci, a ne onaj koji se odvija uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je dodao, smisao tog paralelnog dijaloga je u pokušaju da umanji značaj „jedinog pravog“ dijaloga, koji se održava uz posredovanje evroparlamentaraca.

„Ne očekujem da evroparlamentarci zastupaju opoziciju već evropske vrednosti i sve ono što su u svom izveštaju naveli“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar