Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Instagram/medvedtanja, Amir Hamzagic/ATAImages, Starsportphoto, John Walton / PA Images / Profimedia, Instagram/tomamomirovic

Sportisti su u politici bili retkost, međutim, u poslednjih nekoliko saziva republičkog, ali i gradskog parlamenta, pa i u samoj Vladi Srbije, postali su redovna pojava. Već dugo u vladi imamo bivšeg vateroplistu Vanju Udovićića, njegov kolega iz reprezentacije Aleksandar Šapić godinama je bio predsednik opštine Novi Beograd, a sada je na mestu gradonačelnika Beograda, u skupštinskim klupama u ovom sazivu sedi nekoliko sportista, a jedan proslavljeni košarkaš je odbornik u gradskoj skupštini.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije koja je održana u ponedeljak, u poslaničkoj klupi sedeo je bivši košarkaš Marko Kešelj.

Kako piše u njegovoj biografiji po zanimanju je sportski radnik, ali je određeno da bude zamenik člana u dva skupštinska odbora i to u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo zamenik člana. Iako nije do kraja jasno kakva je veza između njegovog zanimanja i ustavnih pitanja recimo.

Marko Kešelj Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanica u ovom sazivu parlamenta je i Borislava Perić Ranković, veoma uspešna srpska stonoteniserka i paraolimpijka. I ona je po zanimanju sportista, a član je skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i zamenik je člana u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

BORISLAVA PERIC RANKOVIC
Borislava Perić Ranković Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kešelj i Perić Ranković su poslanici sa liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, kao i rukometašica Tatjana Medved, kojoj ovo nije prvi poslanički mandat.

Ona je član u dva skupštinska odbora – u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Dugogodišnji poslanik sa liste Socijalističke partije Srbije je rukometaš Ratko Nikolić.

Toni Đerona formirao stručni štab rukometne reprezentacije Srbije
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvi put je izabran za narodnog poslanika sa liste Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma“ u njenom 12. sazivu, od 2020 – 2022, a među poslanicima se nalazi i u ovom sazivu. Na redovnim skupštinskim zasedanjima u prethodnim skupštinskim sazivima proveo je 11 sati, a što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 15 puta, od čega je za svaki akt glasao “za”.

U prethodnom sazivu, poslanik u redovima SNS bio je i fudbaler Janko Langura. Igrao je za Metalac iz Gornjeg Milanovca, a bio je i član Rudara, Loznice, Mačve, Dinama iz Vranja, te Takova. Prema statističkim podacima specijalizovanog servisa Transfermarkt, Langura je u karijeri odigrao tek četiri utakmice, tri za Dinamo i jednu za Loznicu.

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

U međuvremenu, postao je politički aktivista, a njegovo ime pominje se u javnosti i u februaru 2020. godine, kad je, kako tvrde u SNS, fizički napadnut u Gornjem Milanovcu. Tad se sukobio s liderom Dveri Boškom Obradovićem. Kasnije se proslavio svojim nastupima u skupštini.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik vlasti je bio i teniski trener Bogdan Obradović, koji je u saziv parlamenta izabran 2016. godine. Iste godine narodni poslanik po prvi put postaje i najbolji srpski automobilista Dušan Borković.

Poslanica sa liste SPS u sazivu iz 2007. bila je i najbolja srpska i svetska rukometašica Svetlana Ceca Kitić.

Foto: Starsport

I u gradskom parlamentu imamo košarkaša Nenada Krstića, a nedavno je funkciju gradonačelnika preuzeo bivši vaterpolista Aleksandar Šapić.

U Vladi Srbije na mestu ministra za sport već dugo je njegov kolega iz reprezentacije Vanja Udovičić.

BONUS VIDEO: Voda nosi automobile, a Šapić se svađa sa novinarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare