Ružica Đinđić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Navršava se 20 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića. Režim je, podseća se u dokumentarnom filmu "Zoran Đinđić - priča o Srbiji" početkom devedesetih satanizovao Đinđića.

“Da je izdajnik, da je nemački špijun, da je Hitlerov unuk, bilo je toga”, rekla je Sanda Savić, direktorka informativnog programa B92 od 2004. do 2011. godine, prenosi N1.

“Morali smo da vodimo računa o njegovoj bezbednosti. Bilo je ‘upašće nam neko, premlatiće nas’“, kaže lična sekretarica Zorana Đinđića Biljana Stankov.

Gorica Mojović, sekretarka DS od 2000. do 2001. godine, rekla je da je “1993. godine Zoranu Đinđiću bila upućena prva pretnja ubistvom”.

„Zoran je bio svestan da je u stalnoj opservaciji, ne samo on, nego i svi u njegovom okruženju“, kaže šef kabineta Zorana Đinđića od 1996. do 2001. godine Siniša Nikolić.

Ivan Vujačić, predsednik Političkog saveta DS od 2000. do 2002. godine naglašava da je „to bilo mnogo opasnije vreme“.

Ružica Đinđić je jednom rekla ‘12 godina sam se spremala da budem udovica’ kad je Zoran ubijen. Nije to bez razloga“, rekla je Gorica Mojović.

Dokumentarni film “Zoran Đinđić – priča o Srbiji” autora Filipa Švarma emitovan je na televiziji N1 u nedelju u 19.30h. Ceo film možete pogledati OVDE.

***

BONUS VIDEO – Šta o Đinđiću znaju oni koji će o zemlji odlučivati u budućnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar