Foto: Vesna Lalić/Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon što je potpredsednik Narodne skupštine Borko Stefanović podneo predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji, umesto da se o tome raspravlja u Skupštini gde bi i trebalo, više pažnje privukla je izjava ruskog ambasadora Bocan-Harčenka. On je naveo da se Stefanovićev predlog ne poklapa sa više od 80 odsto srpske javnosti, čime je indirektno odlučio da se umeša u unutrašnju politiku suverene države. Harčenko je time sugerisao da Stefanović ne treba da ide protiv volje naroda, ali nije jasno ko je ovlastio ruskog diplomatu da usmerava unutrašnju i spoljnu politiku jedne suverene zemlje? Iako smo ambasadu pitali, odgovor nismo dobili.

Stefanović je predlog uputio Odboru za spoljne poslove, te naveo da bi Vlada trebalo odmah da se uskladi sa spoljnom politikom EU, tj. da uvede sankcije Rusiji.

„Jedini smo kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Stefanovićev predlog doveo je i do velikih reakcija u opoziciji, pa je tako lider Narodne stranke Vuk Jeremić naveo da je u pitanju „kukavičje jaje“ Aleksandra Vučića.

Na ovaj predlog nisu reagovali samo političari, budući da je ubrzo usledio i odgovor ambasadora Bocan Harčenka koji je naveo da se Stefanovićev predlog ne poklapa sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti.

„„Zašto gospodin Stefanović, govoreći o mogućim gubicima zbog neslaganja Srbije sa evropskim restrikcijama, lukavo zaobilazi one probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja“, rekao je Bocan-Harčenko.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Ovakvom formulacijom ruski ambasador indirektno je namerio da se umeša u unutrašnje prilike Srbije. Da li će Srbija uvesti sankcije ili ne veliko je političko pitanje o čemu će raspravljati parlamentarci i članovi Vlade, što nije delokrug delovanja bilo kog predstavnika neke države.

Naš portal kontaktirao je rusku ambasadu kako bi nam odgovorili na pitanje da li su ovakvim potezom narušili nezavisnost jedne države, te da li je i inače praksa da se na pomenuti način tumači unutrašnja politika jedne zemlje. Odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Potpredsednik Narodne skupštine i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović kaže za Nova.rs da je na narodnim poslanicima da daju predloge u kom pravcu će zemlja da se kreće, što nije posao bilo kog ambasadora.

“Ambasador Harčenko sigurno može da shvati da smo mi suverena zemlja. Sa tim u vezi svaki poslanik Narodne skupštine može da daje predloge kakve misli da su potrebni. Za nas su glasali građani Srbije I mi imamo pravo da donosimo odluke koje će biti najbolje za naše građane. To je u potpunosti naša stvar, pa se mi tako I ponašamo”, objašnjava Stefanović za naš portal.

Borko Stefanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On ističe da su legitimni predlozi da neko bude za, ali i protiv rezolucije koju je on želeo da predloži, ali da o tome ne odlučuju ambasadori.

“To se tiče samo nas, predstavnika građana Srbije. Mi nećemo ispunjavati ni naloge, ni želje bilo kojeg ambasadora neke strane države. Mi smo zemlja koja se bori za svoju nezavisnost i suverenost i još uvek se borimo da budemo slobodna i demokratska zemlja. Ovo što smo predložili ipak jedan značajan broj građana podržava. U svakom slučaju, ambasador Bocan Harčenko možda nije shvatio da nas biraju građani Srbije, a ne bilo koji ambasador”, ističe naš sagovornik.

Potpredsednik Skupštine napominje da se ne treba zadržavati samo na ambasadoru Rusije.

“Mogu da shvatim da neko ima suprotne stavove, to je legitimno, ali to mi treba da vodimo unutar Srbije, a ne neko sa strane da ih vodi umesto nas”, zaključuje Stefanović.

Bonus video: Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare