Foto: N1/BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

U Višem sudu u Beogradu sutra bi trebalo da počne suđenje po tužbi direktorke JP "Službeni glasnik" Jelene Trivan protiv nedeljnika "Vreme", a zbog teksta u kojem navodi da je njena doktorska disertacija plagijat. Nemanja Rujević, autor teksta i jedan od tuženih u ovom postupku, navodi da su u radu Trivan istovetni statusi i stranice kao u mnogim drugim starijim tekstovima, te da je onda jasno ko je od koga prepisao. Kada ti izvori nisu uredno citirani, ističe on, onda se to zove plagijatom.

Tekst „Anatomija jedne disertacije“, koji je potpisao Nemanja Rujević, objavljen je 28. novembra 2019. i u njemu se navodi da je Jelena Trivan prepisala, bez navođenja izvora, barem 15 odsto doktorske teze „Biblioteke i multikulturalnost“, koja je odbranjena na Filološkom fakultetu 2013. godine. U tekstu piše da je Trivan kopirala i sa neproverenih foruma i Vikipedije, pa sve do publikacija Matice srpske i knjige Boška Obradovića u izdanju Dveri.

Tužba je usledila nedelju dana nakon objave tog broja nedeljnika „Vreme“, a kako prenosi „Cenzolovka“, direktorka „Službenog glasnika“ u tužbi tvrdi da joj je pomenuti tekst naneo duševnu bol zbog povrede časti i ugleda i traži da joj se isplati milion dinara.

Rujević u izjavi za Nova.rs navodi da je dovoljno biti pismen, pa znati da uporediš dva teksta.

„Kada su u radu Jelene Trivan istovetni pasusi i stranice kao u mnogim drugim, starijim tekstovima, onda je jasno ko je od koga prepisao. Kada ti izvori nisu uredno citirani, onda se to zove plagijatom. To je to. Svi su izvori javno dostupni i svako može da ih nađe za par sati“, kaže on.

Rujević navodi da ne vidi kako to može da se ospori i veruje da to neće videti ni Sud.

„Meni je najinteresantnija dimenzija bila što je, za razliku od drugih plagijata o kojima se pričalo u javnosti, gospođa Trivan nemilice uzimala pasuse iz zanimljivih izvora: iz Vikipedije, seminarskih radova i iz knjige Boška Obradovića, što svemu daje bizarnu notu“, dodaje on.

Istog dana kad je tekst objavljen, Trivan je za N1 demantovala navode iz Rujevićevog teksta.

„Odgovorno tvrdim da moj doktorat nije plagijat i da moje obrazovanje nikada nije bilo upitno“, rekla je Trivan ocenivši da je „jasno da je ovo naručena kampanja“.

U tužbi Jelene Trivan, osim Rujevića, tuženi su još nedeljnik Vreme, kao i Filip Švarm, sada glavni i odgovorni urednik „Vremena“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar