Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je danas da je pokret Dosta je bilo (DJB), koji je podneo tužbu protiv javnog servisa, pozvan da učestvuje u debatnoj emijisi "Reč na reč", ali da se predstavnici tog pokreta pozivu nisu odazvali.

DJB je u nedelju saopštio da je tužbu podneo Višem sudu u Beogradu protiv RTS zbog „diskriminacije“ tog pokreta u odnosu na druge političke subjekte.

„U slučaju liste ‘Suverenisti’ (DJB) bili smo spremni da napravimo malo odstupanje budući da su u sredu 3. juna objavili da će učestvovati na izborima, a dva dana ranije da su prikupili dovoljan broj potpisa za kandidaturu te smo odlučili da ih pozovemo da učestvuju u debati ‘Reč na reč’ koja je održana 4. juna“, navodi se u saopštenju RTS-a.

Dodaje se da su nezvanično obavešteni da je poruka stigla i da su sa njom upoznati ljudi iz službe za odnose sa medijima pokreta, ali da nikakav odgovor nisu dobili, ni posle obraćanja članovima pokreta sa kojima su bili u komunikaciji. Saopšteno je da je emisija održana bez predstavnika DJB, sa pet umesto planiranih šest učesnika.

Navodi se da ulaskom u izbornu trku taj pokret na RTS-u stekao iste uslove kao i sve druge liste koje je prihvatila Republička izborna komisija (RIK) te da njihove „optužbe za diskriminaciju u programima javnog servisa ne stoje“.

„RTS se duže od deset godina drži principa da u predizborne emisije poziva samo kandidate sa lista koje su prihvaćene od RIK-a, a tada počinje i da prati njihove izborne aktivnosti u redovnom programu“, istakao je RTS.

Dodaje se da je emitovan prilog u emisiji „Oko magazin“ 2. juna kada su se predstavnici DJB izjasnili o svojim izbornim ambicijama na izborima u beogradskoj opštini Vračar.

„Zbog toga nam nije jasno na šta tačno misle predstavnici pokreta DJB kada u tužbi protiv RTS-a govore o diskriminaciji i kontinuiranom odbijanju da izvestimo o njihovim aktivnostima“, naglašava RTS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare