Aleksandar Vučić, Đozep Borelj, Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti u Briselu Foto:FoNet/EBS

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na samitu koji će se održati 9. i 10. februara između ostalog raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova, piše Radio slobodna Evropa.

Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u poslednjem trenutku. Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključicma sa samita, piše RSE.

Kako se navodi, u svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, šefovi država i vlada EU će putem zaključaka naglasiti hitnu hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Takođe će se, putem zaključaka, apelovati obema stranama da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su one se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

BONUS VIDEO: Kome je prihvatljiv nemačko-francuski plan za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar