Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

„Mi prihvatamo predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, poručio je kosovski premijer nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog, koji je ponovo posetio Prištinu.

Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa Kurtijem poručio da je osnova razgovora bio evropski predlog. Pozvao je još jednom da se primeni sve što je već dogovoreno, ali i potvrdio da ga je Kurti obavestio o uslovima za formiranje Zajednice srpskih opština, te da mu je preneo kakva je pozicija EU u vezi sa ovim pitanjem.

Odmah nakon Lajčaka oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, ali ne i o razgovorima u vezi sa formiranjem ZSO.

Saopštio je da je sastanak bio dobar, piše KoSSev.

Podcrtao je da prihvata evropski predlog za normalizaciju odnosa, navodeći da je on dobra osnova za dalju diskusiju i „solidna“ platforma za napredovanje.

Osvrnuo se i na nove susrete u Briselu, ali bez detalja o tome ko će prisustvovati i kada će do njih doći.

„Određena pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima implementacije i vremenskom redosledu biće razmotrena uskoro tokom briselskih pregovora koji predstoje. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu“, poručio je Kurti.

Sastanku sa Lajčakom prisustvovao je i Kurtijev zamenik i šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi.

Specijalni izaslanik EU iz Prištine putuje u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Nova poseta Lajčaka, deseta od septembra prošle godine, usledila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga.

***

BONUS VIDEO – Kako se branilo Kosovo u Skupštini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare