Marjan Rističević Foto: N1

Odnos prema stilu poslanika izgleda da se menja, ali odnos prema medijima je konstanta u parlamentu. Poslanik Marjan Rističević želeo bi nove propise za elektronske medije. Očekivano, u fokusu zakona su programi Junajted grupe.

Poslanik je predložio zakon, za sada se ne zna hoće li se naći u proceduri.

„Ukoliko ovaj predlog bude usvojen i ako bude dosledno primenjen, N1 i Nova S kao, čini mi se, glavne mete ovih zakonskih izmena, više neće biti dostupne gledaocima“, navela je Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Zakon naizgled unosi blage korekcije, kad je reč o pojmu reemitovanja. Ali, u detaljima se kriju mogući problemi. Postojeći propisi su jasni – televizije koje imaju dozvolu za rad u inostranstvu, mogu program da emituju u Srbiji. Rističević, pak, predlaže da se promene odredbe tako da program neke strane televizije mora prvo da bude emitovan u inostranstvu, pre nego što se prenese u Srbiju. Ali, nove odredbe ne bi poništile stare.

„Nije jasno za TV N1, Nova S i Sport klub na koji način ove televizije mogu da upodobe svoj rad zakonu i da funkcionišu u skladu sa zakonom“, kaže Mandićeva.

U obrazloženju zakona stoji i da se definicija menja radi sprečavanja zloupotreba prekograničnih kanala, ali nema reči o kojim je zloupotrebama reč.

„Kada govorimo o nameri poslanika Rističevića, on u obrazloženju kaže da će se ovom izmenom rešiti hronični problem sa prekograničnim kanalima i da će problem njihovog funkcionisanja biti trajno rešen. Dakle, možemo ako hoćemo da se bavimo crnim humorom da kažemo da je ovo neko konačno rešenje za N1 i Nova S, kada su neke druge metode propale popud pretnji, zastraživanja, napada na novinare, diskvalifikacije u javnosti, nazivanja stranim plaćenicima, CIA televizijom, američkom televizijom i tako dalje“, ističe Mandićeva.

Mandić kaže i da ukoliko REM utvrdi da se televizije koje reemituju program nisu uskladile sa novim propisima, operator kablovski mora da ih isključi iz programa. Ako to ne uradi – REM i Ratel će isključiti operatora. Uz dodatak da, ako se neki član REM ne saglasi sa tom odlukom, biće i sam kažnjen i to sa milion dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare