Foto: Promo

United Grupa obaveštava javnost da ne ignorišu samo institucije u Srbiji zvanična dokumenta kompanije "Telekom" o ciljevima uništenja SBB kompanije i gušenju medija N1 i Nova S, već i Telenor, koji nastavlja praksu ignorisanja realnosti zarad sopstvenih interesa.

Kako se navodi u saopštenju United Grupe, od kompanije Telenor im je ponovo stigao dopis sa ponudom o saradnji i distribuciji programa televizija N1 i Nova S, kao i ostalih kanala kompanije United Media, čime Telenor ponovo prejudicira odluku da će dobiti dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije da na infrastrukturi Telekoma postanu novi kablovski operator.

„Nekoliko puta smo Telenor javno podsetili, kad već sami ne vide ili ne žele da vide, da je United Grupa u Srbiji izložena progonu, opstrukcijama i pretnjama i da kompanija Telenor odlukom da učestvuje u kartelu sa kompanijom Telekom Srbija doprinosi pojačavanju tih pritisaka“.

„Mediji su nekoliko puta objavili dokumenta kompanije Telekom gde jasno stoji da saradnja sa Telenorom omogućava stavljanje tačke na poslovanje kompanije United Media i njenih kanala, ali se kompanija Telenor ni od ovoga nije ogradila“, navodi se u saopštenju.

Umesto toga, Telenor se nažalost odlučio za neobičnu strategiju, da pred građanima Srbije budu “naivni” i “nevini” i da ne odustanu od antikonkurentskih ciljeva koji za posledicu mogu imati gušenje slobodnih medija i progon SBB kompanije.

“Naivni” i “nevini” Telenor poslao je ponovo dopis UG sa ponudom da emituju kanale koje u isto vreme javno kritikuju, ali i tuže novinare i urednike za milionske odštete. Neshvatljivo je da i pored našeg prvobitnog odgovora da je apsurdno da dok kontinuirano vode negativnu kampanju o televizijama N1 i Nova S, nama nude saradnju o distribuciji kanala. Telenor iz samo njima znanog razloga to ponovo čini.

Iako smo javno pozvali Telenor da pokažu iskrenost pred svim građanima Srbije da ne žele da budu podizvođač Telekomu u pokušaju uništenja naše kompanije, da dokažu spremnost za saradnju tako što će podržati ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije i iznajmiti svoju infrastrukturu po tržišnim cenama, za sada na tu temu nema odgovora.

Odgovor do danas nije stigao, iako Telenor već sutra može da omogući ulazak SBB kompaniji na tržište mobilne telefonije i tako delima pokaže da je za principe slobodne konkurencije, a ne da se za liberalno tržište zalaže samo u saopštenjima. Tek kada svi operatori na tržištu budu u mogućnosti da pružaju sve četiri usluge – fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televizijske usluge, tržište će biti slobodno. Podsećamo javnost da je SBB pisao i RATEL-u da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu u martu, kako su i najavljivali, jer bi tako podstakli konkurentnost na tržištu i investicije od nekoliko stotina miliona evra, od čega bi najveću korist imali građani Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar