Foto: FoNet/TV FoNet

Republička izborna komisija odbila je večeras prigovor Koalicije za mir, koju osim LDP-a čine i manjinske stranke, na rešenje RIK-a kojim je ta komisija odbacila predlog izborne liste Čedomira Jovanovića da joj se utvrdi položaj koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je toj listi ranije naloženo da otkloni nedostatke i dodao da su oni prilikom dostavljanja nedostajućih potpisa podneli i predlog da im se utvrdi položaj koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Inače, RIK je već jednom odbio da se toj koaliciji utvdi takav status, jer je zahtev bio neblagovremen.

Iz Koalicije za mir su uputili prigovor i predložili da Komisija još jednom preispita svoju odluku, jer, kako je objasnio Dimitrijević, smatraju da su postupili u skladu sa zakonom, s obziriom da su takav predlog dostavili pre proglašenja izborne liste.

Maja Pejčić zamenik člana RIK-a rekla je da je ona pitala predstavnike Koalicije za mir kada su dostavili potpise da li žele da steknu status manjine i dodala da su rekli da ne žele.

Ona je kazala da su predstavnici koalicije bili dužni da prilikom podnošenja liste dostave predlog da im se utvrdi status manjine i predložila da se prigovor sada odbije kao neosnovan.

Odbijanje prigovora predložili su i zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta, zameni člana RIK-a, Branislav Čolović i član RIK-a Stevan Babić.

Dimitrijević je objasnio da za usvajanje prigovora treba da glasa 18 članova kako bi on bio prihvaćen i da se u suprotnom predlog smatra odbijenim.

Za prigovor je glasao jedan član RIK-a.

Koaliciju za mir, osim LDP, čini Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumanesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, potom Amaro-Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana “Rumuni Homolja” i Skaska.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar