Politikolog Boban Stojanović rekao je da je Republička izborna komisija (RIK) morala da poništi listu SPS za parlamentarne izbore jer se desila velika nepravilnost. U izjavi za Novu, Stojanović je poručio da su socijalisti uneli imena javnih beležnika koji ne postoje u bazi podataka, zbog čega je RIK morao da reaguje. Sagovornik Nove podsetio je da su i na prošlim izborima uočene nepravilnosti, te dodao da vlast ima moć da prvog dana prikupljanja potpisa rezerviše "notare samo za sebe"

Stojanović koji godinama prati izborni proces, a na prošlim izborima je veliku pažnju posvetio i prikupljanju potpisa za liste, objavio je najpre da društvenim mrežama da se desila velika nepravilnost u Nišu.

Stojanović je, naime, objavio da su za listu SPS u Nišu uneti overitelji, službenici koji i ne postoje u ovom gradu. To je bio povod da se još jednom otvori pitanje koliko se sprovodi zakon kada je reč o izbornom procesu, ali i bacilo sumnju na koji način stranke skupljaju potpise.

Boban Stojanović je rekao za Novu kako veruje da je SPS zaista prikupio potpise, ali da je RIK morao da odbaci listu dok se ne uklone svi nedostaci koje prikazao SPS. Ipak, lista je proglašena.

„Kod SPS se pojavio problem što je njihova dokumentacija neispravna. Ja mislim da su oni skupili potpise, ali su u dokumentaciju, gde vrlo jasno piše da se upisuje ime javnog beležnika, a ne službenika koji rade kod beležnika, upisali službenika. Samo beležnik je ovlašćeni overitelj, a ne neki službenik. Kada pogledate spisak overitelja za SPS u Nišu, videćete imena i prezimena nekih ljudi kojih nema na sajtu Javnobeležničke komore. Dvadeset i nešto imena ne postoje. To znači SPS nije podneo validnu dokumentaciju, ali RIK je doneo rešenje da je prikupljen dovoljan broj potpisa uz neophodnu dokumentaciju. Ja msilim da nije predata validna dokumentacija i da je RIK trebalo da produži na još 24 sata za dopunu celokupne dokumentaciju“, rekao je Stojanović za Novu.

Stojanović je kazao da je kao birač podneo prigovor da se ponište rešenje RIK-a jer dokumentacija koja je neophodna i obavezna nije popunjena na način kako treba.

„Lista SPS je morala da se proglasi nevažećom od strane RIK-a i da dostave ispravnu dokumentaciju“, istakao je Stojanović.

Sagovornik Nove je naglasio da SNS ima političku moć da naredi notarima da na dan kada se raspišu izbore rade isključivo za ovu partiju u svih 180 opština ili gradova.

Boban Stojanović Foto:FoNet/Milica Vučković

„Siguran sam da predviđene formulare imaju u napred i to štancaju. Mogu da overe 10.000 ili 100.000 potpisa, time se hvale, ali tu je neravnopravan položaj jer niko ne bi mogao da zakaže javne beležnike i opštinske uprave koji rade za njih“, objasnio je Stojanović.

Stojanović je kazao da su izbori u Srbiji od starta neregularni od trenutka potpisivanja lista i kandidovanja, te dodaje da je takva bila situacija i tokom prethodnih izbornih ciklusa.

Boban Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Da podsetim, potpise može da overava javni beležnik, opštinska ili gradska uprava ili sud. Najveći problem je u opštinskim ili gradskim upravama, koje vode političari. Oni imaju baze sa podacima građana i mogu da overe potpise suštinski kao da sve izgleda kao da je legalno, a da osoba koja ja zavedena uopšte ne zna da je potpisala. Takvih upitnih lista je bilo čak devet 2020. godine, prošle godine je bio upitan o određen broj predsedničkih kandidata. Sve to sam pratio i ukazivao“, rekao je on i dodao:

„Ne možete vi to u potpunosti da dokažete, ali kada ukrstite sa rezultatima izbora dobijete da se na primer Romska partija kandidovala sa 5.000 overenih potpisa u opštini Zemun, a na primer osvoji 24 glasa u opštini Zemun. I nepismen čovek vidi da to nešto nije u redu. Time se direktno utiče na rezultate izbora, naročito na bačene glasove i preraspodelu mandata“, objasnio je Stojanović u izjavi za Novu.

Republička izborna komisija (RIK) Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Podsetimo, do sada su parlamentarne izbore 17. decembra predali potpise SNS, SPS, SRS i koalicija Dveri i Zavetnika.

Opozicija je u više navrata poručila da ima problem sa notarima, a predstavnici opozicije u NIšu optužili su javnog beležnika Zoricu Stojanović zbog toga što nisu mogli da prikupljaju potpise tokom vikenda.

Foto:privatna arhiva /MLADEN SAGOVAC;

Narodni poslanik Đorđe Stanković izjavio je da su nekoliko dana ranije tražili i nezvanično imali potvrdu da će za vikend dobiti ekipe notara za overu potpisa, ali su onda u petak dobili obaveštenje da ipak neće moći da u subotu i nedelju overavaju potpise.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar