Foto:FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia; M.K./ATAImages; WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

"Na kraju nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, već ćutanje naših prijatelja', rekao je Martin Luter King koga ceo svet pamti po govoru 'I have a dream' ('Ja imam san'). Prijatelji Srbije - ne ćute. Oni glasno govore, a za sve one koji ne žele da čuju - usvojili su Rezoluciju o izborima u Srbiji", piše u autorskom tekstu član Predsedništva Stranke slobode i pravde Branko Miljuš.

Autorski tekst Branka Miljuša prenisimo u celosti:

Vučićev režim, iznenađen jedinstvom Evrope u osudi nezabeležene izborne krađe, reaguje u skladu sa radikalskim korenima. Taj, na lažima kreiran, miks ignorisanja i omalovažavanja, prati nezaobilazno označavanje domaćih političkih protivnika za podanike, izdajnike i neprijatelje; a međunarodnih posmatrača za nevažne albanske lobiste i korumpirane mrzitelje Srbije.

I sve to zbog Rezolucija koja je zapravo samo ružni odraz unakaženog lica demokratije u Srbiji, koja se svakodnevno zlostavlja na bezbroj načina. Zna se da se ovde mediji koriste za uništavanja života protivnika režima; radnici ucenjuju i maltretiraju; institucije zloupotrebljavaju u zaštiti novokomponovane režimske elite; a državni aparat koristi za obračun sa neistomišljenicima. I sve to da bi Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka i njeni sateliti, sebi obezbedili neograničnu moć koju koriste za pljačku državnih resursa i prikrivanje veza sa organizovanim kriminalom.

PROČITAJTE JOŠ:

I nije takva Rezolucija ničija pobeda. Ona je dokaz poraza Vučićeve politike i potvrda da svi u Srbiji, koji EU doživljavaju kao vrednosni projekat, nisu ni ostavljeni, ni zaboravljeni. Ona je i dokaz da je završena epoha podršku stabilokratama, koje region, ponovo, pretvaraju u bure baruta. Poraz Vučićeve politike, nije i ne sme biti razlog za poraz Srbije i ljudi.

Foto: A.K./ATAImages.

Za pobedu građana, neophodna je pobeda demokratije, za koju sami moramo da se izborimo. Jer, mi zaslužujemo da živimo kao što žive ljudi na kontinentu u temelje čije slobode su ugrađene i kosti naših predaka. Nemamo vremena za gubljenje. Svaki dan života u zarobljenoj državi je – izgubljen. Uhvaćeni su u krađi izbora. Oni koji su tu krađu osmislili, oni koji su organizovali izborne migracije, kupovinu glasova, prekrajanje birackog spiska, oni koji su ucenjivali ljude kao i oni koji su ih maltretirali – odgovaraće pred nezavisnim pravosuđem.

To je put ozdravljenja i povratka otete normalnosti. Izborni rezultati dobijeni krađom nisu i ne mogu biti osnov za formiranje vlasti. Mi smo, kao opozicija, spremni da, nakon što međunarodni eksperti potvrde da su rezultati izbora proizvod sistematski planiranog i sprovedenog izbornog inženjeringa, ponudimo građanima politički okvir koji garantuje mirnu tranziciju iz zarobljene u demokratsku državu.

Da bi u tome uspeli neophodno je da smo kao društvo svesni izuzetnosti trenutka u kome živimo i činjenice da od toga kako se kao pojedinci budemo odnosili prema izbornoj prevari koju hoce da proglase za Vučićevu pobedu zavisi ne samo pravac kretanja naše zemlje u narednim decenijama već i sudbina demokratije u Srbiji.

Odgovornost za to kako će se ova politička, institucionalna i društvena kriza rešiti, isključivo je na vlastim. Mi nećemo stati, jer – mi imamo san. Taj san je evropska, moderna, uređena i uspešna Srbija. A sa snovima se ne trguje bez obzira na nepristoje ponude, hapšenja i pretnje iz radikalske kuhinje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare