Foto: N1

Savet REM-a je izdao saopštenje nakon uvida u programe TV N1 i Nova S i naložio svim pružaocima medijske usluge da obustave prikazivanje četiri verzije političkih oglasnih poruka koje pozivaju na bojkot - "Jedini način da ne glasaš za režim je da ne glasaš".

Radi se o predizbornim spotovima koje je REM prethodno takođe zabranio pozivanjem na navodnu neovlašćenu upotrebu ličnog dobra u oglašavanju, te zbog navodnog podsticanja diskriminacije. Nakon što je naručilac izmenio spot i umesto reči „Vučić“ koristio reč „režim“, ti prethodni argumenti više nisu stajali, pa je spot emitovan u izmenjenom obliku.

Uprkos tome, REM je izdao novo saopštenje sa novom argumentacijom u kojem tvrdi da u okviru predizborne kampanje pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste proglašene od strane Republičke izborne komisije. Naveo je, takođe, da se „ne zna ko je oglašivač i da li ima pravo na političko oglašavanje“ i naložio svim pružaocima medijske usluge da obustave prikazivanje navedenih političkih oglasnih poruka.

Kako navodi N1 iz obrazloženja REM-a nije jasno na osnovu kog konkretnog pravnog osnova se nalaže pružaocima medijske usluge da pomenuti spot ne emituju. Nejasno je i to na osnovu kojih propisa i pravne argumentacije je REM izveo zaključak da u okviru predizborne kampanje pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste proglašene od strane Republičke izborne komisije, budući da takvo tumačenje nema jasnog uporišta u zakonu.

„Uprkos tome što nije pod jurisdikcijom REM-a i Republike Srbije, TV N1 poštuje lokalna pravila koja se tiču medijskog praćenja predizborne kampanje i to ne zbog pravne obaveznosti, već zbog sopstvenih strogih internih pravila koja se tiču profesionalnog izveštavanja“, saopštili su sa N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare